Smykkedesigner og gullsmed Silvia Rehnlund har designet kvenblomstsølje (Foto: Privat)

 

– Jeg har jobbet med dette designet en stund, forteller den kvenske gullsmeden Silvia Rehnlund.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Gullsmed Silvia Rehnlund (Foto: Knut Åserud)

Den siste tiden har man sett glimt av en skinnende sølje med kvenblomstmønster ulike steder i sosiale medier. Det er gullsmed Silvia Rehnlund, som holder til på Kalsnes i Vesterålen, som står bak designet. Hun kan røpe at hun har jobbet med å lage smykke med denne blomstformen lenge før kvenflagget ble dannet.

– Først lagde jeg et smykke av denne formen. Det hadde jeg blant annet utstilt på galleriet i Vadsø. Jeg likte denne formen, derfor ble jeg ekstra overrasket når den viser seg å være et gammelt symbol funnet på kvenske gjenstander og verktøy, forteller hun.

 

Kvensk overraskelse

Oppdagelsen av symbolets kvenske tilknytning oppdaget hun først i senere tid. Det samme med oppdagelsen av hennes egne kvenske greiner.

– Nå ramlet endelig bitene på plass for ei kvensk sølje, av mitt eget design, men med historisk dybde i symbolikken, Aurinkonkukka. Denne tenker jeg kan brukes til annet enn selve kvendrakten, da den har sitt eget sølv. Og disse jeg lager er så annerledes. Jeg kan tenke meg at denne er fin på sjal, jakker, skjorter og så videre, sier gullsmeden som tidligere har jobbet blant annet på Juhls Silver Gallery AS i Kautokeino. I dag driver hun sin egen smie i Vesterålen, Smia Silvia.

For rundt 13 år siden designet Silvia Rehnlund dette smykket som minner om kvenflaggroblomsten (Foto: Privat)

– Jeg fikk vite i ganske voksen alder at vi har kvenslekt, så jeg vet ikke altfor mye om den siden, men jeg synes det er veldig interessant. Med litt glimt i øyet kan jeg jo si at sisuen har jeg alltid hatt med meg, selv om jeg ikke har visst om det, sier hun.

 

Lansering stoppet av korona

Egentlig var det planlagt at søljen skulle lanseres sammen med musikkspillet om Bomstadkvenene 14. mars.

– Det er min slektning Hans Nedrum som står bak kvenspillet som skulle ha urfremføring i Nordkjosbotn, men som alle vet stoppet jo verden opp fredagen før. Dette ble da utsatt på ubestemt tid, og det er trasig. Jeg hadde gledet meg veldig til å se forestillingen, sier hun.
Koronastopp til tross, Silvia har likevel fått flere bestillinger på søljen fra kvener som har sett smykkene på sosiale medier.

 

Søljene finnes med blå, gul eller rød sten i midten (Foto: Privat)

Flere varianter

–De er jo såpass nye at ikke alle har fått det med seg, ikke alt når ut av Facebook og Instagram. Og siden jeg ikke har kunnet reise rundt med dem og vist dem frem på markeder heller, så har ikke publikum fått møtt dem fysisk. Men bestillinger får jeg likevel, og det er jo hyggelig, sier hun.

Kolleksjonen består av runde søljer i to ulike størrelser, der den største har hengende dråper og opplyses å koste kroner 3.950. Man kan på begge variantene velge farge på steinen i midten.

–Den lille kan fint smykke et barn eller en mann. Det er også blå, gule eller røde steiner, som i det så ganske «nyfødte» kvenflagget, sier Silvia Rehnlund.

 

Gullsmed Silvia Rehnlund lager også kråkebollesøljer i sin smie. (Foto: Privat)