Marikken Bruvold. (Kuva: Privaatti)

 

Tidenes første skogfinske ungdomsorganisasjon er i emning. – Det eneste vi kan gjøre feil, er å ikke få dette til, sier initiativtaker Marikken Bruvold.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

«En ungdomsgruppe for de i alderen 15 til 35 år som har skogfinsk bakgrunn. Vi ønsker etter hvert å danne forening sammenlignet med Kvenungdommen. Vår felles interesse er vår skogfinske bakgrunn.»

Slik introduseres den relativt ferske facebookgruppa Skogfinsk ungdom/Metsäsuomalaisnuoret. Bak den står blant andre Marikken Bruvold (28), en ung skogfinne som nå tar initiativ til å etablere tidenes første skogfinske ungdomsorganisasjon.

Bruvold har alltid visst at hun er skogfinne. Dette takket være en bevisst mor, bevisste lærere fra skoletiden som selv hadde skogfinske aner, og en onkel som er aktiv i det skogfinske miljøet.

Det forteller hun til Miriam Aurora Hammeren Pedersen i podkasten Skogfinske samtaler.

Les også: Kan være den første skogfinske podcasten

Videre sier hun at hun er stolt av sin bakgrunn og ønsker å bringe den skogfinske kulturen og historien videre – i den grad hun makter det.

Hun er i alle fall engasjert, og har blant annet fått være med som ungdomsrepresentant for Skogfinske interesser i Norge på tre kontaktforumer i regi av myndighetene.

Handler om identitet

Målet videre er å etablere en ungdomsorganisasjon, dette som en underorganisasjon av Skogfinske interesser. Foreløpig er det altså startet en facebookgruppe der de forsøker å samle flest mulig ungdom opp til 35 år med skogfinsk bakgrunn.

– Vi vet at det finnes mange unge av skogfinsk slekt, sier hun.

På spørsmål om hun ser for seg noe á la Kvääninuoret, den kvenske ungdomsorganisasjonen i Norge, svarer hun slik:

– Absolutt, jeg synes de er en god inspirasjon som har fått til mye bra. Jeg blir også veldig inspirert av de jødiske ungdommene, som blant annet har veivisere. Jeg håper vi skal få til noe tilsvarende.

– Vi skogfinner må også, som en av de største nasjonale minoritetene, ha en ungdomsorganisasjon, sier Bruvold til Skogfinske samtaler.

Hun er opptatt av at skogfinnene skal bli mer synlig og det å få økt kunnskap om minoriteten i samfunnet, samt at man skal kunne ta vare på skogfinsk kultur og tradisjoner som matkultur og håndtverkstradisjoner.

– Det handler om at det ikke bare skal være en gammel historie som forsvinner, men å ta det opp igjen, lære disse tingene og ta vare på det. For meg handler det om identitet, sier hun i podkasten.

Starter forsiktig

Planene er fortsatt i en tidlig startfase, opplyser hun, og sier at hun håper å få til en samling en gang på nyåret:

– I første omgang ser jeg for meg et lavterskeltreff av typen bli kjent-kveld, med litt pizza og slikt, og da håper jeg vi skal få til at de som bor langt unna skal få dekket reise og opphold, slik at de også kan delta.

Selv beskriver hun seg som en fersking i denne sammenheng, men et sted må man jo begynne.

– Og så får man se hvem som eventuelt kan og vil være med og ta mer ansvar etter hvert, sier hun i podkasten.

Det planlagte treffet er i skrivende stund ikke gjennomført.

– Vi planlegger å stifte et styre først. Da er det enklere å få til arrangementer og samlinger, da vi også vil trenge økonomisk støtte fra Skogfinske interesser i Norge. De har også sterke ønsker om at vi skal få til et styre for å få komme i gang, sier Bruvold i en kommentar til Ruijan Kaiku.

I skrivende stund har den nevnte facebookgruppa passert 30 medlemmer.

– Det eneste vi kan gjøre feil, er å ikke få dette til.

Hør hele intervjuet i Skogfinske samtaler her: