Om en uke starter årets Kyläpeli, bygd opp på samme lest som før, men med en ny regi. Dette bildet ble er fra Kyläpeli 2018.
(Kuva: Liisa Koivulehto)

 

Om en uke starter årets Kyläpeli, bygd opp på samme lest som før, men med en ny regi.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Kyläpeli er en helaften med kvensk kultur og språk: Musikk, fortelling, drama og opplevelser, levert av femti lokale og utenbys aktører, profesjonelle og amatører, voksne, barn og unge.

Årets Kyläpeli spilles i Nordreisa 19.-21. september. Det er en forestilling pr dag. Forestillingene starter klokka 17 på Halti-bygget på Storslett. Deretter blir det busstur opp Reisadalen, med overraskelser og stopp underveis, før turen ender i Ovi Raishiin der resten av forestillinga foregår.

Etter forestillingen blir det salg av mat og drikke, før bussen tar publikum med tilbake til Storslett.

Det er Halti kvenkultursenter og ITU kvensk teatergruppe som står bak Kyläpeli. Teaterleder Nellie Skogsberg fra Tornedalsteateret i Pajala har regien, og teatersjef Erling Fredriksson har ansvar for musikk.

Første Kyläpeli var i 2017.

 

Trespråklig Hulder

Rollelista vil publiseres snart.

– Vi har ei ny Hulder i år, røper prosjektleder og produsent Inger Birkelund fra kulturbedriften ihana! as.

– Nora Ollila skal spille rollen som Huldra, og det gleder jeg veldig til: For første gang har vi en trespråklig hulder.

 

Barn og unge skal frem

Det nye ved året er at barn og unge har en sterkere og mer selvstendig rolle i deler av forestillinga.

– Forestillinga «Luonto tietenki» på Halti er av seksten 4.-10. klassinger som har selv har vært med å utvikle den. Det er en vandreforestilling, med replikker, sang og dans, forteller Inger Birkelund.

– Også på Tørrfoss er det skoleelever som står for underholdninga, men her opptrer de sammen med våre profesjonelle musikerne og skuespillerne. Temaet er smedkunsten. Dette er en pilotprosjekt i Den kulturelle skolesekken, og hvis det blir vellykket, skal vi prøve å få det til også neste år, men da med et nytt tema.

Billettsalget går via Kyläpeli sin nettside.

– Er det billetter igjen?

– Ja, det er billetter igjen. Foreløpig er det solgt mest billetter til lørdagens forestilling, så det er bare å bestille. Velkommen! sier Birkelund.

Følg med Kyläpeli-nytt på nettet:

Landdbyspel

 https://www.landsbyspel.no/live og

Kyläpeli 2019

på Facebook «Kyläpeli 2019» https://www.facebook.com/search/top/?q=kyl%C3%A4peli%202019&epa=SEARCH_BOX

Kyläpeli 2018. Kuva: Liisa Koivulehto

Kyläpeli 2018. Kuva: Liisa Koivulehto

Kyläpeli 2018. Kuva: Liisa Koivulehto