To av Nordkalottfolkets mange representanter like før kongen åpner det 9. sametinget. Vi ser Øyvind Lindbäck fra Avjovarre valgkrets (til venstre) og Ulf Tore Johansen fra Sør-Norge valgkrets. (Foto: Lill Vivian Hansen)

 

– Kvendrakten var det mest naturlige valget for meg, sier Ulf Tore Johansen i anledning åpningen av sametinget. Han sier at Nordkalottfolket trengs for å vise hvor sammensatt den er, miksen av folk lengst nord i landet.

 

Lill Vivian Hansen

 

Etter brakvalget i september vokste Nordkalottfolkets sametingsgruppe fra tre til ni representanter. To av dem som var til stede under åpningen av det 9. sametinget i dag onsdag 20. oktober, var Øyvind Lindbäck og Ulf Tore Johansen. De kommer henholdsvis fra valgkretsene Avjovarre og Sør-Norge, og stilte begge i kvendrakt på den store dagen i Karasjok.

– For meg var det riktig å stille i kvendrakt, sier Ulf Tore Johansen. Bakgrunnen, minner han om, er at partiet Nordkalottfolket består av folk som er en miks av alt sammen. Ulf Tore sier at han har en bror som kler seg i samekofte, men at kvendrakten var det mest naturlige valget for ham selv. Dette altså til en høytidelig anledning hvor også Hans Majestet Kong Harald var til stede.

Stor takk

– Både mamma og pappa snakket finsk og hadde det som morsmål, men jeg har også ei bestemor som var samisk og kjenner derfor også identitet til det samiske, sier representanten. At Nordkalottfolket gjorde det så bra til sametingsvalget, har han gjort seg noen tanker om, tanker som også går i kvensk retning:

– Det er helt sikkert mange kvener som stemte på oss, og det er vi utrolig takknemlige for. Når vi har fått en slik oppslutning, så er det en bekreftelse på at vi trengs. Vi trengs for å skape nyanser i sametinget, både i posisjon og i opposisjon slik at folk der ute vet at det også er en annen stemme enn kun dem som har sittet ved makta i 32 år.

En miks

– Det er viktig at vi er her, så vi får fokus på at vi er sammensatt. Vi er ikke bare kvener, bare nordmenn, bare samer – vi er en miks av alt sammen, sier Johansen, opprinnelig fra Østerbotten rett utenfor Lakselv, men i dag bosatt i Lillestrøm.

Vi tar med at de innvalgte representantene fra Nordkalottfolket er Toril Bakken Kåven, Gry Johansen Warth og Kjetil Romsdal fra Nordre valgkrets. Knut Einar Kristiansen og Øyvind Lindbäck fra Avjovarre valgkrets. Ulf Tore Johansen fra Sør-Norge, Sylvi Pedersen Vatne fra Gaisi, Vibeke Larsen fra Vesthavet og Ingvild Halvorsen fra Østre valgkrets.