Heder og ære å bli kåret til årets kven. (Illustrasjon: Wilfred Hildonen)

 

Flere forslag ønskes.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I fjor på denne tiden hadde juryen en god håndfull navn å velge blant, så langt har det til årets konkurranse kun kommet inn to kandidater. Noe som betyr at du og resten av kvenfolket igjen oppfordres til å bidra med forslag. Fristen er om en drøy måned, onsdag 15. februar, så du har ennå tid. Send ditt forslag på epost til redaksjonen@ruijan-kaiku.no og/eller post@kvener.no. Det beste er hvis du kan begrunne forslaget med en liten tekst, selv om dette ikke er en betingelse for å bidra.

Når det gjelder de to navnene vi så langt har på blokka, så snakker vi om Ingeborg Arvola (48) og Bjørnar Seppola (78).

Ingeborg Arvola. (Foto: Lina Hindrum/Cappelen Damm)

Etter mange års skriving inkludert utgivelse av en lang rekke bøker, ble Arvola i fjor høst kjent for romanen «Kniven i ilden», der hun løfter fram så vel den kvenske som den samiske kulturen.

«Gjennom dette når forfatteren ut til mange og synliggjør kvenenes historie, kultur og språk til samfunnet. Hun bruker språket i romanen. Forfatteren er medlem i en kvenforening», skriver forslagsstilleren.

Det er kjent at Kniven i ilden ble belønnet med Brageprisen, mindre kjent er det at Ingeborg tidligere har vunnet også Cappelenprisen, Havmannprisen og Kulturdepartementets litteraturpris.

Vi tar med at Ingeborg Arvola er født i Honningsvåg, og at hun vokste opp i Tromsø før hun senere bosatte seg i Oslo. Hun er for øvrig datter av lyrikeren Liv Lundberg, kvinnen som i sin tid sørget for at Universitetet i Tromsø fikk sitt forfatterstudium.

Bjørnar Seppola. (Arkivfoto: Lill Vivian Hansen)

Også Bjørnar Seppola er et kjent navn for mange i kvenske kretser.

Det frie nett-leksikonet Wikipedia opplyser at han så langt tilbake som i 1996 tok hovedfag i kvensk ved Universitetet i Tromsø, før han senere ble en forgrunnsfigur for blant annet finskundervisning i skolen. Faktisk, står det å lese, var han en av de første som underviste i finsk i skolen.

«Noen klarere kandidat finnes ikke etter min mening» skriver forslagsstilleren i anledning nominasjon av Bjørnar som kandidat til årets kven 2022/2023.

Vi tar med at han i fireårsperiodene 1990-1994 og 2001-2004 var leder av Norske kveners forbund, før han i januar 2010 ble leder for Kvensk Finsk Riksforbund.

Bjørnar Johannes Seppola bor i dag i Skibotn i Storfjord kommune i Troms.