Med vottene til Lisa Vangen holder du hendene varme samtidig som du tydelig viser din kvenske tilhørighet. (Foto: Lisa Vangen)

 

Lisa Vangen laget votter med kvensk motiv. Et flott bidrag til konkurransen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det var på tide at den gode, gamle kvensokken fikk selskap, nemlig i form av vakre hjemmstrikkete ullvotter med kvenrosen som hovedmotiv.

Bidraget er innsendt av Lisa Vangen fra Samuelsberg, hvor hun driver MaloAlo, en kulturformidlingsbedrift med spesielt fokus på Nord-Troms og Finnmark. Vangen skriver at det er brukt Rauma finullgarn, i de fargene som fins i kvenflagget; blått, rødt, gult og hvitt.

Her er strikkeoppskriften:

* Dame/barn/ungdomsstørrelse: Strikkepinner 3 mm. Legg opp 15 masker på hver pinne, til sammen 60 masker. Strikk en runde rett, en runde vrang, en runde rett og en runde vrang. Strikk to runder rett, så begynner du med mønsteret.
* Etter at du har strikket mønsteret strikker du en runde rett. Så bytter du 2,5 mm. strikkepinner. Strikk 15 omganger før du setter inn tommelmerke. Så omlag 40 omganger før du begynner å felle votten.
* Ta heklekroken og hekle en sirkel: begynn med blått i midten, så en runde hvitt, tre runder rødt, en runde hvitt, tre runder rødt, en runde hvitt og avslutt med et par runder blått. Sy på kronbladene med gult garn. Sy så rosen på votten. Til sist syr du på rødt, blått og gult i «lovikka-stil» på mønsteret rundt håndleddet.

Eksemplarisk eksempel på hvordan strikkeoppskriften kan gjøres delikat. (Foto: Lisa Vangen)