Kanskje ikke fullt så sjokkert som i rollen på bildet, men Astrid Serine Hoel ble både overrasket og rørt da hun ble tildelt Kvenungdommens hederspris denne helga. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Rørt vinner: – Jeg er veldig glad for å få lov til å bidra, og setter pris på at det blir lagt merke til.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Saken oppdateres.

Kvääninuoret delte denne helgen ut Kvääninuorten kunniapalkinto – Kvenungdommens hederspris 2023 under sitt eget årsmøte.

Ruijan Kaiku var på plass, og kan bekrefte at det var en tydelig rørt og overrasket vinner som måtte si noen takkens ord:

– Kiitos paljon. Dette var kjempefint og veldig uventet. Det betyr veldig mye. Det sa Astrid Serine Hoel, like etter at styret i Kvääninuoret hadde lest opp begrunnelsen på hvorfor hun er årets vinner av Kvenungdommens hederspris 2023.

– Jeg er veldig glad for å få lov til å bidra, og setter pris på at det blir lagt merke til. Jeg gleder meg til framtiden og alt vi skal gjøre, sa Hoel videre.


Astrid Serine Hoel spilte en sentral rolle i kventeaterets aller første turneforestilling, «Näkymätön kansa – Det usynlige folket». (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Prisen mottar hun for hennes arbeid med å fremme kvensk kultur, og gjøre det tilgjengelig for dagens unge.

«Mie olen ylpeä ja liikuttunnut. Jeg er stolt og rørt», skriver Hoel på instagram søndags kveld.

Scenevant

For tiden er Hoel aktuell med danseforestillinga «Karhutanssi» (bjørnedans), en stor produksjon som har premiere i juni under Festspillene i Nord-Norge.

Les også: Tar bjørnedans til Festspillene

– For meg var dette en anerkjennelse fra Festspillene at også de mente det var på tide å løfte det kvenske fram, har hun tidligere uttalt til Ruijan Kaiku.

I august 2022 var hun instruktør da Itu barneteater sjarmerte under Kyläpeli.

Senere hadde hun en av de fire hovedrollene i Kvääniteatteri-forestillinga «Näkymätön kansa – Det usynlige folket», som hadde sin premiereturné på høstparten. Kventeaterets aller første forestilling ble spilt for utsolgte saler blant annet hos Hålogaland teater og Nationaltheateret, og ble for øvrig godt mottatt av både publikum og kritikere.

Samme høst var hun også sentral i samarbeidsforestillinga «Pohjonen-Davvi-Nord – Une expérience magnifique» som Tornedalsteateret fra Sverige, Piste kollektiivi fra Finland og Kvääniteatteri fra Norge satte opp med visninger i alle tre landene.


I 2019 gjorde Astrid Serine Hoel (t.h.) danseforestillinga «Merenneidon helmet» (havfruas perler) sammen med Anne Margaret Nilsen og Trygve Beddari. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

I 2020 fikk hun midler fra Kulturrådet til innsamling av kvensk dans med leting i arkiver og intervjuer med eldre kvener.

Les også: Ønsker å gjenskape kvenske dansetradisjoner

Tredje vinner

Det er styret i Kvääninuoret som drøfter og vedtar vinneren av Kvääninuorten kunniapalkinto – Kvenungdommens hederspris, som i 2023 ble delt ut for tredje gang.

Fjorårets tildeling gikk til Helga Vara for hennes viktige arbeid innen kvensk håndtverk. I 2021 gikk prisen til Elisabeth Stubberud for hennes bidrag og arbeid for identitet og mangfold. Hun stod også bak designet av det kvenske Prideflagget.

Vinneren av hedersprisen mottar en gravert kniv fra Kvääninuoret, men ettersom man i tradisjonens navn ikke kan en kniv uten å betale for den, er tanken at mottakeren allerede har betalt for den i form av at vedkommende har gjort noe for kvensk ungdom.