Denne helgen starter årets Kulturminnedager «Typisk norsk – ikke bare norsk». 

 

Hvordan har lokalsamfunnet påvirket og blitt påvirket i møte med verden, mellom folk og andre kulturer?

 

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

 

Kulturminnedagene går fra 8 til 16.september, og i år skal temaet bidra til å se på hva som definerer den norske kulturarven. Spørsmålet er hva som er norsk, samt hvordan lokalsamfunnet har påvirket – og blitt påvirket – i møte med verden, mellom folk og andre kulturer.

Formidabelt

Lokale arrangører over hele landet har brukt mange måneder på å forberede sine arrangement hvor kulturminner blir løftet frem og tilgjengeliggjort for publikum.
Lokale lag og foreninger, museer og kommuner står arrangementene, og arrangøren kaller bredden på innholdet formidabelt.

– Over det ganske land kan man oppleve historiske omvisninger, foredrag, åpne hus, håndverksdemonstrasjoner, utstillinger, konserter, fotturer, familiedager og så videre, sier rådgiver Tommy Christensen i en pressemelding fra Norges Kulturvernforbund.

Fellesskap

Årets Kulturminnedager inngår som en del av Det europeiske kulturarvåret 2018 – et initiativ fra Europarådet og EU. Formålet med kulturarvåret er å feire den mangfoldige europeiske kulturarven, vise at kulturen ikke er statisk og at vi deler en felles historie og identitet. «Typisk norsk – ikke bare norsk» er derfor den norske arbeidstittelen som viser at kulturarven her til lands er en del av en større helhet, sier rådgiveren. Kulturminnedagene markeres i over 50 land og er et av Europas største kulturarrangement.

Se oversikt over alle arrangement og les mer her: Typisk norsk er mer enn bare norsk