Kvääninuoret-leder Åsne Kummeneje Mellem og Språkradets direktør Åse Wetås. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen og Arne Hauge)

 

Samtalen og øvrig festlighet sendes i ettermiddag i anledning kvensk språkdag og prisutdeling.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det har en tid vært kjent: Organisasjonen Kvenungdommen, Kvääninuoret, er tildelt den kvenske språkprisen for 2021. Men det var først i dag, på den kvenske språkdagen den 26. april, at prisen ble delt ut. Bak prisen står Språkrådet, som i år laget digitalt arrangement med prisutdeling, inkludert en samtale om kvensk språk mellom Kvenungdommens leder og Språkrådets direktør. Henholdsvis Åsne Kummeneje Mellem og Åse Wetås.

«Arrangementet vil òg inkludere kunstneriske innslag og andre innslag som har med kvensk språk og kultur å gjøre», heter det i pressemeldingen fra Språkrådet i anledning utdelingen.

De er framtiden

Til alt hell sørget arrangøren for å gjøre opptak av utdelingen og samtalen og innslagene, et opptak som blir tilgjengelig for deg og meg på nettet. Språkrådet opplyser at opptaket blir tilgjengelig klokken 18.00 i kveld mandag 26. april, og da både på NRK Kvensk og hos NRK Troms og Finnmark.

Det var som nevnt Språkrådet som for noen år siden opprettet kvensk språkpris. Formålet er å hedre personer, grupperinger eller organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å verne, fremme eller videreutvikle det kvenske språket. Prisen deles ut hvert andre år, og skal samtidig bidra til å synliggjøre kvensk språk i det norske samfunnet. Når det gjelder begrunnelsen for at Kvenungdommen vant nå i 2021, så har juryen framhevet at den kvenske ungdomsorganisasjonen representerer framtidens kvener, samt at den dermed også er med på å bringe det kvenske språket inn i framtida. Kvenungdommen har gjort en særlig innsats for å ta kvensk i bruk på Internett og i sosiale medier, viser juryen til.

Kvener gir trygghet

Vi kan røpe at blant de poenger som framkommer under kveldens samtale, så har Åsne Kummeneje Mellem, vist til at flerkulturell ungdom finner trygghet i å lære om kvenene. Nemlig ved å se at at Norge alltid har vært et flerkulturelt samfunn.

«Det å kunne vise fram språket – se her, Norge består av mer enn bokmål og nynorsk, det består også av kvensk og samisk og finsk. Det er så mange variasjoner som utgjør storsamfunnet. Jeg tror det er viktig for det kvenske miljøet å vise fram at vi fins, men også for andre å se at det er flere variasjoner enn bare én», kan du høre Åsne si.