Hjemme har Laila Stavenjord angorakaniner. Det gir ull av ypperste kvalitet for den håndverksinteresserte holmestrandingen. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Bli kjent med ikke-kvener med varm interesse for det kvenske. I dag møter vi Laila Stavenjord fra Holmestrand.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

På høstens kvenske kulturdag i Horten møtte vi Laila Stavenjord. Hun bor i Holmestrand, jobber på plan- og utbygging for Horten kommune, og deltok på grindvevkurset.

– Det er spennende å lære gamle håndverk og teknikken for å lage kvenske komagbånd, sier Stavenjord, som hjemme har angorakaniner og avler og klipper og spinner egen ull. Fordi hun aldri har vært borti veving før, ble hun med stor glede med på kurset da anledningen bød seg.

– Så jeg håper å kunne bruke det jeg lærer her også i den sammenhengen, bekrefter hun.

Fordi Stavenjord ikke er kven, spurte vi hva hun visste om det kvenske før besøket hos kvenene i ytre Oslofjord.

– Jeg har hørt om det kvenske hos Språkrådet. De gir ut Språknytt, og der har de tatt for seg kvensk språk. Hvordan man kan ivareta både den gamle delen og den moderne delen av det kvenske språket. Det var spennende og helt utenfor min egen verden. Og så har jeg lest om kvenene, hvor de stammer fra og slikt, sier hun.

Som vi forstår, egenproduserte komagbånd var ikke den eneste grunnen til at Stavenjord ble med på kulturdagen. Hun ville også lære mer om kvenenes bakgrunn, og om den kvenske kulturen.

– I Norge vet vi at det er samer, med Sametinget og samedagen og mye annet, men så er det altså en minoritetsgruppe langt nord som vi som bor her i sør kanskje burde vite litt om. Og hvorfor ikke, tenker jeg. Vi er jo ett land og bør kjenne til hverandre, sier hun.

Vi nyttet høvet og stilte holmestrandingen noen flere spørsmål, sånn ut over det kvenske.

– Hva er din favorittsjokolade?

– Det må være norsk melkesjokolade.

– Favoritt feriemål?

– Stølsvidda i Valdres. Jeg holder meg til Norge, er veldig norsk, sier hun.

– Favorittdrikke?

– Varm te. Uten sukker.

– Favorittmiddag?

– Det varierer veldig, fra dag til dag. Jeg har ingen favoritt, heller ting jeg ikke syns så mye om. Lungemos og lever og salt uer og gjeddekaker, er blant det som er på bånn.

– Det skjønner jeg godt. Favorittfilm da?

– Notting hill. Den kan jeg se om igjen og om igjen. Men jeg er også veldig glad i Barna på Saltkråkan, Barna i Bakkebygrenda og alle disse gode gamle, svenske barnefilmene. Da kan jeg drømme meg helt bort.

– Favorittfarge?

– Mørkeblå. Kanskje mørkegrønn.

– Kanskje du har ei favorittbok også?

– Tørkevær, av Susanne Brøgger. Det er en hverdagsskildring, henge opp tøy, koke seg en kopp te, sykle en tur på butikken. Helt hverdagslig, jeg er et hverdagsmenneske.

– Favorittdyr?

– Hund. Jeg har jobbet veldig mye med hunder. Og angorakanin, nå som jeg har det og bruker ulla.

– Favorittmenneske? En person du liker veldig godt?

– Tror ikke jeg har noen. Syns mange av dem jeg treffer er spennende.

– Favorittvær?

– Jeg liker hvitveistiden. Altså våren. Når vi har kommet ut av mørket og hvitveisen gjør at det blir som i en drøm. Om det er vårregn eller sol, det spiller ingen rolle.

– Favorittsko?

– Lave og gode sko å gå i. Tursko, egentlig.

– Takk for praten.

– Bare hyggelig.