Halti Kvenkultultursenter håper på full sal og god stemning når Jord enter scenen lørdag. KUVA PRESSEFOTO

.

Halti Kvenkultursenter markerer Kvenfolkets dag både torsdag og lørdag.

Som kjent feires Kvenfolkets dag årlig den 16. mars, men i Nordreisa har man valgt å gå sammen om å flytte feiringen til nærmeste helg.

– Den 18. mars blir derfor «Åpen lørdag» gjort om til «Kvensk lørdag». Gjennom et variert og spennende program som favner alle aldre, og der det kvenske står i fokus, håper vi å fylle huset til randen denne dagen, forteller Pål Vegard Eriksen ved Halti Kvenkultursenter.

 

Sangen Mor Gustava har inspirert kunstner Sigmund Lindgård til å lage blant annet akvarellen «Alle har en mor Gustava». Denne og flere bilder skal stilles ut på Halti i forbindelse med Kvenfolkets dag. KUVA SIGMUND LINDGÅRD

Urpremiere, minikonsert og utstilling

Men også på selveste Kvenfolkets dag skjer det store ting på Halti Kvenkultursenter. Da skal musikkvideoen Mor Gustava av Trine Strand vises for første gang. I tillegg skal artisten holde en minikonsert. Det blir også en egen kunstutstilling; «Alle har en mor Gustava».

 

Variert program

Blant det som skjer denne lørdagen, er at barn fra 10 år og opp inviteres til å prøve seg i smedfaget sammen med Nord-Troms Museums egen smed, Hans Erik Olsen.

I tillegg inviterer Halti kvenkultursenter og Nordreisa bibliotek til foredrag om den kvenske musikktradisjonen i våre områder. -Foredragsholder for anledningen er professor ved seksjon for kulturvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet, Ola Graff, som har ansvar for innsamling, ivaretaking, utforsking og formidling av norsk, kvensk og samisk tradisjonsmusikk fra Nord-Norge, røper Eriksen.

Kristin Mellem. KUVA LIISA KOIVULEHTO

Nord-Troms Museum har ved formidler Kristin Mellem lagt opp til omvisning i utstillinga Møter/Kohtaamissii, der tema er «Overlevde kvenene de tre stammers møte? Vi ser på kvensk nærvær i fortid og samtid». Samtidig holder Nordreisa bibliotek eventyrstund med kvenske eventyr og fortellinger for barna.

Det vil også være åpent bibliotek og museum, samt kafé med salg av kvenskinspirert mat ved Kirstis hjemlagde.

På ettermiddagen vises barneforestillingen «Bæ, bæ lille» ved Hålogaland teater på Halti kulturscene, og på kvelden inviterer Halti kvenkultursenter og Nordreisa kommune til konsert med tornedalsbandet Jord.