Tornedalen, gård, (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Interreg Nord prosjektet og Tornedalsrådet inviterer til kulturseminar.

 

Sander Framnes Larsson
sander@ruijan-kaiku.no

 

Formålet med kulturseminaret er å skape et virtuelt og fysisk nettverk som vil legge grunnmuren for samarbeidet mellom nordkalottens minoritetsspråk, og da særlig det kvenske.

«Verden er forhåpentligvis i sluttfasen av pandemien, og det er da tid for å ta tilbake og fornye det fine samarbeidet vi har i Tornedalen, mellom land, kommuner, kulturer og mennesker – og til og med skape nye», melder Interreg Nord og Tornedalsrådet i ei pressemelding.

Derfor skal Interreg Nord prosjektet sammen med Tornedalsrådet holde digitalt kulturseminar tirsdag den 8. juni i år, der de under en hel formiddag skal presentere et gedigent program med talere og forelesninger om kultur og minoritetsspråk i Tornedalen. Programmet inneholder også tornedalske kulturinnslag.

Grenseløs kulturarv

En viktig del av prosjektet er kartleggingssamarbeidet for oversettersituasjonen både i Sverige og Norge, samt utviklingsplanen for oversetteropplæring som skal skrives utfra den. Dette slik at forbindelsen og tilgjengeligheten til kvalitetssikrede oversettelser og dermed til språket blir opprettholdt i framtiden.

Tornedalsrådet er en samarbeidsorganisasjon for tornedalskommunene i Finland og Sverige, samt de kommunene i Norge som grenser til Tornedalen. Tornedalsrådets oppdrag er blant annet å styrke kulturen i området og øke grenseoverskridende samarbeid. Målet er å promotere Tornedalskommunene og innbyggernes felles og internasjonale samarbeid med å jobbe for områdets interesser og dens utvikling, og bevaring av den tornedalske kulturarven.

Kulturseminariets program

I programmet kan du forvente musikkinnslag, informativt seminar om blant annet utviklingen av byen Torneå gjennom 400 år, språk, forfattere og kultur. Du vil også se teater, høre om kulturturismen, lære om samisk innflytelse på meänkieli i Gällivare, og samtaler. Mellom innslagene blir du møtt med pausemusikk. Vi tar med at programmet starter klokken 08.30 og avslutter 12.00.