Maiya Syrstad Jerijervi var på årets Kväänibiennaali med kunstnergruppa Jokiroikka. (Foto: Sunniva Gaski)

 

Sommeren til Maiya Syrstad Jerijervi has bestått av festival, nyting og jobbing. Straks er det tilbake på skolebenken.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Maiya Syrstad Jerijervi er en av tre i kunstnergruppa Jokkiroikka. Gruppa var den første til å motta Heidi Nilima Monsens minnestipend, hvilket de brukte på å lage kunstverket «Vastavirthaan / Motstrøms» som har vært utstilt på blant annet Deichman Bibliotek i Oslo.

Vist fram kunsten i Vadsø

Tidligere i sommer så var Jerijervi på Kväänibiennaali i Vadsø med Jokiroikka sitt kunstverk «Vastavirthaan / Motstrøms», og deltok også på panelsamtale under festivalen

– Det fineste med turen må ha vært å møte så mange andre kvener på en uke, og se både fjeset sitt og etternavnet sitt på Kvenmuseet i Vadsø.

Ellers kan hun fortelle at sommeren hennes går til jobbing og nyting, men om det blir noen ferietur er derimot litt usikkert.

– Er litt sent ute med å planlegge noe ferie, så vet ikke om det blir noe av. Det er synd, for dette er mitt siste år med ungdomsbillett.

Litt festival før studentlivet

Som sagt var kunstverket på tur i Vadsø under Kväänibiennaali som fant sted på samme tid som Kvenfestivalen. Jerijervi forteller at hun dermed fikk med seg begge disse festivalene, men det blir med de to før hun skal på Øyafestivalen i Oslo før høsten kommer for fullt.

– Etter det havner jeg rett på skolebenken igjen, på årsstudium i kvensk på UiT.

Ellers kan Jerijervi meddele at Jokiroikka skal ha utstilling på Alta museum i 2024.

– Det blir veldig stas. Håper at de som ikke fikk tatt turen til Vadsø eller Oslo har mulighet til å se verket vårt «Vastavirthaan / Motstrøms» i Alta i stedet.