Terje Wollmann forteller om tegneserieheftet Nils & Magga som nå er utgitt på kvensk. (Vintereik forlag)

 

I denne ukens Ruijan Radio-sendingforteller Terje Wollmann hvordan det var å endelig stå med den kvenske tegneserien om Nils og Magga i handa.

 

Lytt til RUIJAN RADIO

 

Forrige uke hentet Terje A. Wollmann to store kartonger fra postkontoret fylt med kvenske tegneseriehefter. Det var første utgave av Nils & Magga som kom rykende ferske fra trykkeriet.

– Det var en utrolig fin følelse, sier han.

I sendinga forteller han litt om hvordan tegneserien skal vise glimt av hverdagslivet i Finnmark. Så røper han om vi kan forvente om det kommer flere utgaver av den kvenske tegneserien allerede i år. Det blir også kjørt en ekstra-konkurranse der premien er en utgave av tegneserieheftet på valgfritt språk. Vi spør rett og slett: Hvilket språk vil du lese tegneserien Nils & Magga på? Kvensk, norsk eller samisk? Svaret sendes på sms 2399 og merkes AP RA og så skriver du svaret + navn og adresse.

Hva er egentlig kieliverkko?

Kväänin kieliverkko består av Porsanger Kvenske Språksenter, Vadsø Kvenske Språksenter – Vesisaaren Kväänin Kielisentteri, Kvænangen språksenter og Storfjord Språksenter. Raymond Olufsen fra Vadsø forteller litt om dette nye språksentersamarbeidet, og avkrefter samtidig Heidis egen konspirasjonsteori om at dette er snakk om en ny hemmelig kvensk orden som er satt sammen for å ta over kvenmiljøet.

Faste spalter

Vi har nå kommet til del 12 i Einar Niemis foredrag om kvenenes historie. Denne gangen får vi blant annet høre litt om filosofien om finnefolkene som egen stamme. I ukens sak forteller Heidi at det «store kvenmysteriet i Karasjok» kanskje ikke var så stort mysterium likevel. Hun forteller også som vanlig en ustyrtelig morsom vits på kvensk, og Martin får kvensklekse. Denne gangen skal han lære seg å si ordtaket «Meni kyllä niin ko tina tuhkaan» som er hentet fra Agnes Eriksens siste bok.
Og i konkurranse spør vi også denne uken «Hva heter hun som styrer det kvenske språksenteret i Porsanger?» (Det holder med fornavnet). Send svar på sms til 2399, merk AP_RA. Premien er den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen.

Slik hører du oss
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify og Itunes.

Vi tar gjerne i mot ønskelåter og forslag til innhold. Ta kontakt med oss via sosiale medier eller epost heidi@ruijan-kaiku.no