Monica Michelsen, Hilja Huru og Kristin Nicolaysen som står bak minifestivalen Lyden av Skallelv ønsker å fremme kvensk identitet og samle folk med tilhørighet til bygda.
Kuva: Heidi Nilima Monsen

 

– Det vi ønsker med festivalen er å fremme kvensk identitet, og samle folk med tilhørighet til bygda, sier Monica Michelsen, Kristin Nicolaysen og Hilja Huru som står bak minifestivalen Lyden av Skallelv som ser dagens lyd og lys første helga i august.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Festivalplanlegging en søndags morgen rundt et kjøkkenbord i Skallelv. Kuva Heidi Nilima Monsen

– Vi har så smått snakket om en slik festival i flere år, og plutselig fant vi ut at vi bare skulle hive oss rundt og sette det ut i livet, sier Monica, Hilja og Kristin der vi sitter rundt et kjøkkenbord i Skallelv en søndag morgen med utsikt til elva, sjøen og det endeløse Varanger-landskapet.

Kaffeskål som ballet på seg
Kristin forteller hvordan hun før jul snakket med Hiljas pappa, Helge Huru, om at det hadde vært fint å samle en gjeng og ta en tur langs elva og snakke litt om hvilken betydning den har hatt for bygdefolket gjennom generasjoner.
– Så skålte vi i kaffekopp og bestemte at vi skulle gjøre det nå i sommer sammen med min svigerfar Egil Sundelin. Så nå er den turen en del av programmet, forteller Nicolaisen.
– Så ballet det på seg, og vi fant ut at da kunne det like godt skje litt mere den dagen, og dermed bestemte vi oss for å lage en hel festival ut av det, legger hun til.

Minibygdefestival
Initiativtakerne håper at det skal bli en festival som først og fremst de som har en tilknytning til Skallelv skal føle et eierskap til.
– Vi har ingen visjoner om at dette skal bli særlig stor og omfattende festival. Det viktigste er at folk her i bygda hygger seg. Samarbeidet med bygdelaget er også veldig viktig for oss, og vi håper jo at folk her åpner husene sine eller gjør plass til de som har med telt, sier de.

De sier at de ikke ønsker et tett og hektisk program, men at det skal være en helg hvor folk skal rekke å snakke sammen.

Vil ta vare på roen
– Skallelv er jo en fantastisk fin bygd som fortjener en egen festival. Og i begynnelsen av august er det jo en del fraflytta bygdefolk og andre med tilknytning tilstede her, så da kan vi like godt samles og lage en festival ut av det, sier Monica.
– Vi ønsker jo også å ta vare på den fine roen som er her, så vi ønsker å få til en varm og fin sammenkomst, uten hast og stress, sier Kristin som egentlig er fra Alta, men bor sammen med «bygdegutten» Rune Sundelin.
– Men hvor kommer navnet «Lyden av Skallelv» fra?
– Det var nok litt tilfeldig, men samtidig er det også passende i forhold til at vi ønsker å ha fokus på språk og historiene til de menneskene som har tilknytning her, sier Kristin.
– Lyden av Skallelv er jo også de lydene vi hører i naturen. Vinden, bølgene, sauene og måsene, supplerer Hilja.

Hilja har gode barndomsminner fra stranda i Skallelv. Lørdagen er det lagt opp til kvenske aktiviteter for barn nettopp her. Kuva: Heidi Nilima Monsen

Strandlek på kvensk
Hovedprogrammet blir på lørdagen, men trioen regner med at festivalen nok dras ut i begge ender med ting som skjer fredag og søndag også.
– Vandringen langs elva var det første vi satte på programmet. Vi skal også ha aktiviteter for barn, blant annet på den fine stranda her. Både jeg og Monica har selv mange fine barndomsminner fra da vi lekte på stranda her hver sommer, og det er en fin ting å føre videre. Det kvenske språksenteret i Vadsø skal være med oss på den biten, slik at ungene kan lære litt kvensk gjennom strandleking, forteller Hilja.

Fortellerkveld
De ønsker også å gjøre plass til kafe, kvenyoga, qvænbrygg, Beddari og Nilsen som spiller musikk, i tillegg til at musikk- og danseforestillingen Havfruas perler blir satt opp på samfunnshuset. Og ikke minst blir det satt av tid hvor man kan dele fortellinger fra bygda.
– Det hadde vært fantastisk fint om folk fra bygda ville dele noen fortellinger fra ulike tider i Skallelv, sier Kristin som tenker at noe av dette kan dokumenters til forskningsprosjektet IMMkven.

Sannsynligvis blir det også utstilling av ulike kunst og håndverk, samt åpen mikrofon.
– Det kommer stadig folk til oss med forslag, og som sier at de har lyst til å bidra med noe til festivalen. Det er kjempegøy, sier Hilja.

Saunavandring
Skallelv har lange og rike tradisjoner med sauna, og omtrent hvert hus i bygda har egen badstue. Arrangøren håper også at det blir tid og rom for badstuebading i løpet av helga.
– Når fortellerkvelden begynner, håper vi at Hans Sundelin og gjerne noen andre også, fyrer opp saunaen sin så vi kan ta litt sauna i lag, sier Kristin.
– Akkurat Hans sin sauna er jo ikke så stor, så det blir i så fall intimt og sosialt. Så vi får vel ta sauna på omgang, ler hun.
– Det kule hadde jo vært om noen andre også åpner opp saunaene sine, så vi kan gjøre en greie ut av det. Ha en saunavandring, smiler Hilja.

Vil inspirere med filmvisning
Det settes også av tid og rom for filmsnakk og filmvisning. Kristin skal vise noen snutter fra det omfattende filmprosjektet sitt hvor sønnen Iver Isak snakker kvensk med bestefar Egil.
– Vi håper vi kan ha litt samtaler rundt filmklippene, språklevering mellom generasjoner og den prosessen som kvener er i nå, sier Hilja.
– Jeg håper at dette kan bli en fin ting. For meg har det vært inspirerende å få tilbakemeldinger fra folk når jeg har vist disse filmene og snakket om prosjektet. Jeg har opplevd at flere har turt å snakke kvensk med barnebarna når de har sett hvordan Egil og Iver gjør det, så kanskje dette vil inspirere flere i Skallelv, legger Kristin til.

– Det vi ønsker med festivalen er å fremme kvensk identitet, og samle folk med tilhørighet til bygda, sier Monica Michelsen, Hilja Huru og Kristin Nicolaysen  som står bak minifestivalen Lyden av Skallelv. Kuva Heidi Nilima Monsen