Viktor Fors Mäntyranta og Anders Fischer utgjør duoen Surunmaa. PRESSEFOTO

Viktor Fors Mäntyranta og Anders Fischer utgjør duoen Surunmaa. PRESSEFOTO

.

Den akustiske duoen Surunmaa gjester Lyngen og Skjervøy under årets Paaskiviikko.

Surunmaa (som på norsk betyr sorglandet) spiller akustisk musikk, med en fot i amerikansk folkemusikk og den andre i de mørke, finske barskogene.

I 2012 gjestet Surunmaa Kvænangen under Paaskiviikko,  og denne gangen er det Lyngen og Skjervøy som står for tur. Duoen skal ha til sammen tre opptredener.

– Her vil de by på en fortellerkonsert der musikk blandes med refleksjoner og erfaringer fra sine snart ti år i bransjen. Den 6. juni gjester de Eidebakken skole, før det blir et åpent arrangement på Lyngen folkebibliotek på ettermiddagen, som også inneholder et foredrag av Laila Lanes. Den 7. juni blir det konsert «På hjørnet» i Skjervøy, forteller arrangør Pål Vegard Eriksen som beskriver bandet slik i en pressemelding:

«Bandet ble etablert i 2007 av Viktor Fors Mäntyranta, en tornedaling som nå er bosatt i Göteborg. I et forsøk på å skape levende, akustisk musikk søkte Viktor seg tilbake til sine røtter i de finsktalende delene av Nord-Sverige, hvor han fant den musikken som ofte ble spilt i hans ungdom, den tornedalske folkemusikken.
Sammen med Anders Fischer bygger duoen en forestilling som er verdt å oppleve, der de bidrar med hvert sitt personlige stempel. Med erfaring fra country, viser og blues skaper de et lekent og originalt lydbilde, uten å miste melankolien som bare den tornedalske folkemusikken kan inneha.»

I 2010 kom bandets debutalbum «Nine songs from the valley», etterfulgt av «Sions sånger – Siionin laulut» året etter, en plate som baserer seg på teaterstykket med samme navn. I 2014 slapp bandet sin andre plate med eget materiale, «All roads lead south from here», og denne sommeren kommer de ut med «Mie halvaisin sen uskon ette joku rakastaa», et album som består av salmer på meänkieli.