Bente Nordhagen er både fotokunstner og aktiv i Slekt og Data, og er sentral i mye av det som skal skje på Halti 10. og 11. februar i år. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Inviterer til kvensk fotoutstilling, seminar om tvangsevakueringa og slektsforskerkurs med et særlig blikk på kvenske slekter – alt på en og samme helg.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 10. og 11. februar er Nord-Troms museum vertskap for flere ulike arrangementer som finner sted på Halti i Nordreisa. Det framgår av et innlegg på museets facebookside.

For andre gang

Det hele braker løs med åpning av fotoutstillinga «Kätkety maailma – En skjult verden» av Bente Nordhagen fredags ettermiddag.

Den samme utstillingen har allerede vært i Nordreisa på et kortere opphold i forbindelse med Paaskiviikko 2022. Den gangen i et eldre hus på Kaalikuru/Kålheim.

Les også: Utstillingsåpning utenom det vanlige

Nå skal utstillinga inn i et moderne utstillingslokale, stå over en lengre periode, og er i tillegg krydret med noen nye elementer. Det melder kunstneren selv, Bente Nordhagen, i et åpent innlegg på facebook:

«Det er stort sett de samme bildene som jeg hadde på Kålheim i sommer, med noen ekstra. Nå får jeg stille ut i ordentlig utstillingslokale. Det var en opplevelse og en fullføring av prosjektet mitt, å ha utstillingen i huset til mormor og morfar. Denne gangen blir det liksom «på ordentlig.» Utstillingen blir stående til over påske», skriver hun.

Tvangsevakuering

Like etter den timeslange utstillingsåpningen, kan publikum ta del i seminaret «Fortellinger og kilder om tvangsevakueringa», som er et samarbeid mellom Nord-Troms museum og slektsforskerorganisasjonen Slekt og Data.

Seminaret byr på tre foredrag og én filmvisning: Per Kristian Olsen med «Hver eneste families krig», Sigbjørn Elvebakken med «En familie på flukt fra Oksfjordvatnet til Sunnan» og forannevnte Bente Nordhagen med «Snakk med slekta!», etterfulgt av filmen «Vi evakuere ikke!»

Kvensk slekt

Dagen derpå blir det kurs i slektsforskning «med et særlig blikk på kvensk slekt» fra klokken 10 til 15, melder arrangørene. Kurset finner sted på Halti, og er også et samarbeid mellom museet og slektsforskerorganisasjonen.


KOMMER TIL NORDREISA: Laila Lanes er forfatter, journalist og styreleder i Slekt og Data Nord. Her fra et slektsforskerforedrag i Siennalahti/Djupvik i fjor høst. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Det er forannevnte Bente Nordhagen og Laila Lanes som holder kurset, som inkluderer både foredrag og tid til å jobbe med egen slekt i nærvær av kompetente mennesker.

Les også: Lanes: – Dette er boken jeg selv skulle ønske at jeg hadde

Kurset er gratis og deltakerne får servert lunsj og kaffe. Det betinger også påmelding til kurset, og kan gjøres til leder[a]no.slektogdata.no.