Anna Kaisa Räisänen. (Arkivfoto)

 

Om få dager er det klart for premieren for digital språkkafé. Husk påmeldingsfristen og bli med, oppfordres det.

 

Frank Halvorsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kvensk institutt ønsker å støtte dem som jobber med lære seg kvensk. Da kan digital språkkafé være en farbar vei, den er særlig velegnet for deg som bor langt unna en fysisk kvensk språkkafé.

– Folk vil ta tilbake sitt arvespråk, og veldig mange har ønsket å delta på språkkurs for å lære seg kvensk. Vår målsetting nå er å støtte utviklingen av de språkferdighetene som folk lærer seg på kursene. På sikt er målet å ha kvensk språk i bruk i hverdagen.

Det sier fagansvarlig og «kafévert» Anna Kaisa Räisänen. Med seg har hun kollega Mari Keränen, etter behov vil også flere andre fra instituttet kunne bidra.

Også etter jul

– Så digital språkkafé kan være en liten del av framtiden for å berge språket?

– Ja. Og hvis dette er noe folk ønsker, så fortsetter vi videre også etter de åtte kafékveldene vi i første omgang har lagt opp til, sier Räisänen.

Les også: Artig løsning for deg som savner noen å kvenske med

De kvenske kafékveldene blir annen hver uke. På Teams. Første går neste tirsdag, 28. november, fra klokken 18.00 til 19.30. Til den er det påmeldingsfrist innen torsdag 23. november. Den neste går tirsdag 12. desember, samme tidspunkt og med påmelding innen 7. desember. På nyåret blir det ei rekke med til sammen åtte digitale kafékvelder. Etter det er det en fot i bakken i forhold til interessen.

Ja takk, begge deler

Fra kvensk hold er det stort press om å gi ungene tilbud om kvensk i skolen, og i takt med at stadig flere barn trolig vil få muligheten i mer eller mindre nær framtid, vil også stadig flere foreldre og foresatte ønske å «holde tritt» med barna sine. Men alle har ikke anledning til å delta på storkurs på universitetsnivå, for dem er mindre kurs fulgt opp av språkkafé en løsning.

Nå er saken den at mange kvenforeninger arrangerer fysiske språkkafeer, og Räisänen understreker at deres tilbud er et supplement. Det beste, sier hun, er at folk deltar begge steder.

– De som lærer seg kvensk, mangler fortsatt steder og kontakter hvor de kan øve og bruke kvensk i trygge omgivelser. Derfor ønsker vi å sette i gang dette lavterskeltilbudet, i trygge rammer der alle kan delta, avrunder kaféverten.