Fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) og sametingspresident Aili Keskitalo sto for den offisielle åpning av Nallavuopphi. (Foto: TFFK)

 

Den gamle markedsplassen med kvensk historikk på Nallavuopio i Skibotn har nå fått egne skilt og tilrettelegging. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Det var fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo (Sp) og sametingspresident Aili Keskitalo som fikk æren av å gjennomføre den offisielle åpningen av tilrettelegging og skilting på den gamle markedsplassen i forrige uke. Den melder Troms og Finnmark fylkeskommune (TFFK).

Riksantikvar Hanna Geiran besøkter Hottigården i skibotn. (Foto: TFFK)

– Markedsplassen i Skibotn er Nord-Norges eldste – og fungerte gjennom flere hundre år som møtepunkt mellom folk og kulturer, sa fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo i sin tale på åpningen.

Prosjektet i Skibotn har gått ut på å tilrettelegge og skilte det populære utfartsområdet Nallavuopio. Arbeidet er utført i regi av riksantikvarens bevaringsprogram for utvalgte kulturminner – BARK, og er et samarbeid mellom Troms og Finnmark fylkeskommune, Sametinget og vertskommunen Storfjord.

Lite kjent historie

Det betyr altså at både markedsplassen i Nallavuopio, den kvenske gården Hotti, og den nye rasteplassen ved Nordnestunnelen har fått satt opp egne skilt. Hottigården brukes blant annet av Skibotn kven- og finneforening, hvor de jobber hardt for å formidle og revitalisere kvensk språk og kultur.

– For mange er denne historien lite kjent og lite vist fram og jeg synes det er særlig stas at vi gjennom dette prosjektet har fortalt deler av den kvenske historien, sier fylkesordføreren.

– Jeg har tenkt litt på hvordan det var her på markedsplassen. Her møttes samer, kvener og nordmenn til handel. Her møttes gamle kjente, det var et yrende folkeliv, her ble man kjent med nye mennesker, Læstadius lære ble forkynnet, det ble danset, spist og drukket.

 

Det pågår for øyeblikket arkeologiske utgravninger på den gamle markedsplassen. (Foto: TFFK)