Den nye grensestasjonen er flyttet 800 meter fra den gamle og dessuten kraftig hevet i standard. (Foto: The Finnish Border Guard/Lapland Border Guard District)

 

Åpen fra i dag av, til tjeneste for lapplandsfinlendere, russere og andre veifarende.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Det hender vi melder om nytt fra grenseovergangene særlig mellom finsk Lappland og Ruija. Nå i koronatiden har det vært mye usikkerhet og ditto behov for avklaringer, og her er ei melding som gjelder en grenseovergang mellom finsk Lappland og den store bamse i øst.

Lotta, som grenseovergangen kalles på russisk side, beliggende i småstedet Raja-Jooseppi kun 50 kilometer fra Ivalo. Så ligger da også overgangen i Inari kommune nord i Finland, hvor de i 2019 registrerte i gjennomsnitt 220 daglige grenseoverganger, 80 000 samlet for det året. I koronatiden gikk tallet betydelig ned, men pandemien satte neppe bremser på arbeidet med ny og oppdatert stasjon, idet den finske grensetjenesten Rajavartiolaitos viser til at deres grensevakter og tollere nå får sunnere og mer oppdaterte lokaler.

I pressemeldingen utsendt tirsdag 24. august framgår det at den gamle stasjonen stengte klokken 19 nevnte dag, og at den nye åpnet onsdag 25. august klokken 07.00 finsk tid. De nye lokalene – Raja-Jooseppi er for øvrig internasjonal grenseovergang – ligger om lag 800 meter vest for tidligere beliggenhet.

Grensetjenesten melder at de nye lokalene får sin offisielle innvielse senere i høst, når siste rest av arbeid er ferdig. Det var den 25. januar 1967 at Raja-Jooseppi fikk status som offisielt grenseovergangspunkt. Det meldes at byggeprosjektet er en del av Kolarctic CBCs grenseoverskridende samarbeidsprogram.