Katharine Jakola og Egil Hellesø stod for musikken under åpninga. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Første dag med kvenfestival gikk som smurt, pent sparket i gang med musikk og tankevekkende tale.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Festivalsjef Raymond Olufsen kunne puste lettet ut etter ei søvnløs natt, idet åpningen av festivalen ble vellykket. Det hele startet med vakker kvensk musikk fra Katharine Jakola og Egil Hellesø, de stilte opp på kort varsel.

Tre taler ble holdt, av Mia Krogh, avdelingsleder ved Vadsø Museum – Ruijan Kvenmuseum, ordfører Wenche Pedersen, og fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo, som offisielt åpnet festivalen.

Fylkesrådsleder Bjørn Inge Mo. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Personlig kvensk tilhørighet

Mo har selv kvensk tilhørighet, og jobber mye med språk og kultur. Han husker hvordan moren snakket finsk flytende, da han overhørte henne snakke med finske turister som fikk motortrøbbel og trengte husly for natten, og dermed fikk telte i hagen deres.

Fylkesrådslederen la fram hvordan han ble overrasket over å høre moren snakke verken norsk eller samisk, men finsk til turistene. Han trakk fram det trespråklige, hvor vanlig det var tidligere, og hvor hvor viktig språk er for kultur.

– Det minner meg om en historie om indianere i Amerika. De gamle sa de unge var svært flinke til å ta vare på sløydtradisjonene, men at de glemte sjela til kulturen. Nemlig språket, sa Mo.

Åpningen avsluttet med en gammel finsk folkesang av Katharine og Egil, før de hev seg videre av sted til seminar om Hans Kristian Eriksen.