Husker du disse kule Kåfjord-ungdommene fra 2017? Denne gangen får vi et gjenhør av låta de spilte inn den gangen. Også bildet er fra 2017, fra venstre ser vi Kaisa Helene Vangen, Adam Ingemar Eriksen, Kristoffer Myrland og Levi Vangen.

 

Det er festivaltid for kvenene, noe som selvsagt er på dagsorden i Ruijan Radio. Det blir også gjenhør med en Kåfjord-«hit» fra 2017.

 

Freelancereporter Maureen Bjerkan Olsen har besøkt den nylig avholdte Kvenfestivalen i Vesisaari/Vadsø. I denne sendinga tar ho oss med til både Tuomainengården i Ytrebyen, der hun møtte May Britt Pipo og May Liss Berget, og til stranda der hun slo av en saunaprat med Fredrik Dolonen. I neste uke får vi mer fra Vadsø og Kvenfestivalen.

Dagen etter at Kvenfestivalen ble avsluttet, gikk startskuddet for årets Paaskiviikko i Nord-Troms. Journalist Pål Vegard Eriksen har fått en prat med Matz Offerdal Rånes, som holder på å forberede uteområdet ved Kronebutikken for storinnrykk i forbindelse med årets festivalmarked. Han har også snakket med Wenche Offerdal fra Nordreisa husflidslag, som forteller hva husflidslaget skal foreta seg under markedet førstkommende lørdag.

Etter to år i jobben som daglig leder ved Halti kvenkultursenter IKS, har Annie Blomli valgt å si opp. Hun går tilbake til læreryrket ved Storslett skole, og vi har tatt en prat med henne for å høre mer om det valget hun har gjort.

I 2017 var fire ungdommer fra Kaivuono/Kåfjord i Nord-Troms med på en liten dokumentarserie på fire episoder som ble laget av Ruijan Kaiku, og som skulle ende opp med låta og musikkvideoen Megavoima. Innspillingene ble gjort på Ungdommens hus i Alta, og produsent var Eirik Aune Hansen, som i dag er leder på huset. De neste ukene skal vi få et gjenhør med serien i Ruijan Radio. I dag skal vi få høre låta Megavoima, med Adam Ingemar Eriksen, Kaisa Helene Vangen, Levi Vangen og Kristoffer Myrland.

Fra Nord-Troms til Kvensk institutt i Pyssyjoki/Børselv, der man er klar for utstillinga Alltid en fremmed, om skoleinternatene i Nord-Norge på 1900-tallet og barna som flyttet hjemmefra for å gå på skole. Vi har snakket med Riinakaisa Laitila om utstillinga som åpner etter Sankthans.

Og vi har mer kultur å by på. Billedkunstner, filmskaper og produsent Eili Bråstad fra Nordreisa har tatt tak i det kvenske, og for å finne ut hva det beyr har vår mann i Nordreisa, Pål Vegard Eriksen, hatt kunstneren i tale.

Takk til alle som hører på Ruijan Radio. Neste sending blir torsdag 13. juni klokken 11, og i mellomtiden ønsker vi alle våre lesere og lyttere en strålende uke. Hyvästi, ha det bra.

Programleder i Ruijan radio er Frank Halvorsen og ansvarlig for denne sendinga er Ruijan Kaiku-redaktør Arne Hauge.