Carlos Jeldes og Anna-Kaisa Räisänen har laget kvenske barnesanger med glade, eksotiske og fengende rytmer. Her sammen med Svein Schultz. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Etter en ukes intensiv jobbing i studio sammen med 13 engasjerte barn, ett halv-kvensk band og eksotiske rytmer, kan Anna-Kaisa Räisänen og Carlos Jeldes klappe seg selv på skulderen for gjennomføringen av musikkprosjektet «Elävät ja Elläimet» – ville dyr og husdyr.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Produsent og musiker Carlos Jeldes i full konsentrasjon.

– Etter å ha jobbet noen år med språkreir, kjente jeg at jeg var blitt lei av å synge de samme gamle sangene om og om igjen. Det er jo ikke så mange sanger for barn på kvensk, dermed fant jeg ut at jeg skulle lage ny kvensk barnemusikk, forteller initiativtaker og primus motor Anna-Kaisa som til daglig jobber som språkmedarbeider ved Kainun institutti.

Med seg på laget har hun den chilenske musikeren Carlos Jeldes. Det er han som har står bak den fengende musikken til de syv kvenske barnesangene på platen.

– Carlos var på turne med Mari Boine, og jeg traff han på en konsert de hadde, og da de kom til Børselv dagen etter spurte jeg Carlos om han var interessert i å jobbe med kvensk musikk. Han svarte heldigvis umiddelbart «jaaaa!», smiler Anna-Kaisa.

 

Anna-Kaisa og barna Julius, June, Elvira, Frida, Olver, Alma, Hilja, Johannes og Margrete.

Prosjektet vokste og vokste
I starten tenkte Anna-Kaisa at dette prosjektet skulle være relativt lokalt, med seks barn og noen musikere fra Porsanger. Men etter hvert begynte prosjektet å vokse.
– Vi fikk plutselig syv barn til som ville være med, så nå er vi tretten barn i koret, både fra Børselv og Lakselv, forteller Carlos.
– Og så fikk vi rekruttert mer erfarne profesjonelle musikere. Både fra Oslo og Tromsø. Men ikke alle er norske. Fløytisten vår er fra Peru og Carlos er fra Chile, forteller Anna-Kaisa som røper at de har fått støtte til utgivelsen fra Utdanningsdirektoratet og KMD.

 

Den kjente kvenske musikeren Trygve Beddari bidrar med trekkspill på platen.

Halve bandet er kvener

I tillegg er den kjente kvenske musikeren Trygve Beddari med. Han spiller hovedsaklig trekkspill. Fiolinist Gro Skanke er også kven og bidrar musikalsk i prosjektet.
– Trommis Stig Pettersen fra Finnsnes har også kvenske aner, men han visste ikke at han var kven før han ble med i prosjektet. Når han så begynte å forske på sine røtter, fant han ut at han også var kven, forteller Anna-Kaisa.
Edgar Albitres fra Peru spiller fløyte og Torje Åsali Jensen fra Senja spiller gitar. Svein Schultz styrer alt det tekniske og produserer platen.
– Halve bandet er faktisk kvener. Det er ganske utrolig, smiler Räisänen.

 

Anna-Kaisa dirigerer barna trygt gjennom innspillingen.

Musikalsk kvenskopplæring

Underveis i innspillingen har både Anna-Kaisa og Carlos hatt stort fokus på at ordene skal synges tydelig, slik at barn som skal lære seg kvensk vil kunne ha godt språklig utbytte av sangene. Det har også blitt vurdert om det skulle spilles inn en egen versjon med kun vokalen til Räisänen, som for eksempel barnehager, skoleklasser eller kor kunne bruke til å øve inn de kvenske sangene med, men dette er ennå ikke avklart.

– Teksten til alle sangene følger med platen, forteller Anna-Kaisa.

Platen slippes 24. mai, og blir også tilgjengelig på Spotify.