Det blafrer for tiden godt i kvenflagget, skal vi tro tilbakemelding fra blant andre Tromsø museum. (Foto: Arne Hauge)

 

Vandreutstilling og klar melding: Den kvenske kulturen er i vinden.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Hvis du ikke har langt merke til noe kvensk i det siste vil du nok snart komme til å gjøre det, for den kvenske kulturen er i vinden. Det bobler av liv i kvensk musikk, kvensk håndverk og kvensk teater, for å nevne noe. Kvenene inntar en mer synlig plass i både kultur- og næringslivet.»

Det er Per Helge Nylund som melder dette, han er tieonjakamisneuvonantaja, formidlingsrådgiver ved Norges arktiske universitetsmuseum, ofte kalt Tromsø museum og en institusjon under UiT Norges arktiske universitet. Anledningen er ei vandreutstilling kalt «Tuulessa – I vinden», den skal vises ved museet fra og med søndag 23. januar klokken 13. På tampen av førstkommende helg, med andre ord.

I anledning kulturopplevelsen har Nylund og folkene bak utstillingen spurt seg hvorledes man kan kjenne igjen den kvenske kulturen av i dag. De har kommet til at det ikke alltid er så lett å vite, med mindre man selv snakker kvensk, eller har dypere kjennskap til de tradisjonelle kulturuttrykkene.

Det er ei gruppe forskere ved Universitet som sammen med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film har undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag. Så vel på familieområdet som i kulturnæringene og på museum. Nå får vi altså presentert smakebiter i ei utstilling hvor vi møter kvensk samtid og blir bedre kjent med hvordan den kvenske kulturen i dag uttrykkes.

«Her er både industriprodukter og kunstverk, her er kvenenes egne refleksjoner omkring identitet og kulturarv, og her er tradisjonelle håndverksteknikker brukt på nye måter», melder Nylund.

Vi tar med at forskere og medarbeidere bak utstillingen blir til stede på åpningen klokken 13.