Viserektor ved UiT Norges arktiske universitet, Rikke Gürgens Gjærum, er ny styreleder i det kvenske nasjonalteateret. (Kuva: Tommy Hansen/UiT Norges arktiske universitet)

 

Hun er viserektor ved UiT Norges arktiske universitet og professor innen anvendt drama og teater. Nå er hun kventeaterets nye styreleder.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Etter det Ruijan Kaiku erfarer er Rikke Gürgens Gjærum (51) fra Harstad blitt valgt til ny styreleder i Kvääniteatteri AS. Dette under generalforsamlinga som ble avholdt i forrige uke.

Hun blir med det den andre styrelederen i teaterets unge historie, etter stiftelsen 17. september i 2022.

Gjærum overtar vervet etter Tommy Berg fra Alattio/Alta, som var valgt inn i den første perioden. Berg var valgt inn som representant for daværende Troms og Finnmark fylkeskommune, og ettersom fylkene har gått hver til sitt er Gjærum valgt inn fra Troms, som formelt er blitt «ny» eier i teateret.

Professor og viserektor

Den nye styrelederen er viserektor ved UiT Norges arktiske universitet med ansvar for Sør-Troms og Nordland, bærekraft og kunst- og kultursamarbeid, og er professor i anvendt drama og teater.

Ifølge wikipedia utdannet hun seg først som allmennlærer og dramapedagog fra Universitetet i Stavanger og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gjærum har siden tatt hovedfag i teatervitenskap fra Universitetet i Oslo fra 1996/97, og doktorgrad i drama/teater fra Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU fra 2004.

Hun var initiativtaker og forskningsleder for det nasjonale prosjektet «Teater – Drama – Demokrati» fra 2013 til 2016, hvis mål var å studere hvordan drama og teater bidrar til å danne det demokratiske mennesket, i møtet mellom verk, hendelse og arbeidsform.

I 2015 ble hun tildelt Forskningsformidlingsprisen ved Høgskolen i Harstad.

51-åringen ble i 2022 valgt inn som styremedlem i Kvääniteatteri, før hun nå altså har overtatt rollen som styreleder.

Gjærum har i skrivende stund ikke besvart Ruijan Kaikus henvendelser.

Oppnevnt fra Finnmark

Administrativ leder i Kvääniteatteri, Inger Birkelund, bekrefter nyvalget overfor Ruijan Kaiku, og kan samtidig opplyse at også den andre «nye» eieren, Finnmark fylkeskommune, har oppnevnt sin representant.

– Jørgen Holten Jørgensen er blitt valgt inn som styremedlem, sier hun.

Jørgensen (49) har siden 2018 vært rådmann i Berlevåg, men sist fredag ble det ifølge iFinnmark klart at han har takket ja til kommunedirektørjobb i Tana kommune.

Ifølge finnmarksavisa ankom han Berlevåg-jobben fra stilling som konsul ved det norske konsulatet i Murmansk. Han er statsviter med hovedfag fra Universitetet i Oslo. Han har også skrevet flere bøker og andre publikasjoner om Russland, Svalbard og norsk-russiske relasjoner.

Birkelund kan også meddele at Kristina Junttila og Raymond Olufsen ble gjenvalgt som styremedlemmer på nevnte generalforsamling.

Les også:

Holdt strategisamling: – Må være framme i skoene