«Brev fra Elmine» tar utgangspunkt i migrasjonsfortellingen om kvenene og familien til Elmine Harila som kom til Jakobselv i Finnmark i 1883. (Foto: Pål Vegard Eriksen, Halti kvenkultursenter IKS)

 

I kveld og i morgen er det mulig å se den nye kvenske forestillinga «Brev fra Elmine» i Lyngen og Kåfjord, som en del av høstprogrammet til Paaskiviikko 2020.

 

Tirsdag kl. 18:00 er det ordinær forestilling på Solhov i Lyngen, og onsdag er det forestilling på Senter for nordlige folk i Kåfjord til samme tid.

Den helt ferske forestillinga fikk premiere og flere visninger under Kvenske dager i Vadsø sist helg.

Harilas slektshistorie

«Brev fra Elmine» er en forestilling som tar utgangspunkt i migrasjonsfortellingen om kvenene og familien til Elmine Harila som kom til Jakobselv i Finnmark i 1883, 20 år gammel.

Forestillinga baseres på et manus i brevform, tenkte brev som Elmine kunne ha sendt til sine slektninger på hjemstedet i Pello, skrevet av Trygg Jakola fra Vadsø.

I tillegg inneholder forestillingen en personlig opplevelse av kvensk identitet i dag, skrevet av Inger Birkelund.

–  Vi tror mange i Nord-Troms vil nok kunne kjenne seg igjen og dra paralleller til egen identitet og historie, sier Pål Vegard Eriksen, daglig leder på Halti kvenkultursenter IKS.

Den kulturelle skolesekken

Mandag var det skoleforestilling og eldreforestilling på Halti kulturscene i Nordreisa.

Forestillinga er et arrangement under Den kulturelle skolesekken- og Den kulturelle spaserstokken-arrangementer, i samarbeid med kulturvirksomheten i Nordreisa.

Paaskiviikko 2020 er støttet av Troms og Finnmark fylkeskommune og Kulturrådet.

Medvirkende i forestillingen er Inger Birkelund, Nikolai Äystö Lindholm og Eili Bråstad Johannessen fra KultNett, samt Ida Løken Valkeapää (regissør), Lina Killingdalen (dramaturg) og Tove Raappana Reibo (tekniker).

Inger Birkelund har, i likhet med stemmen til «Elmine», en sentral rolle på scenen. Foto: Pål Vegard Eriksen, Halti kvenkultursenter IKS