Bli med i dansen, lyder oppfordringen fra nord i Varanger. (Illustrasjonsfoto/arkiv: Liisa Koivulehto)

 

– Å høre musikk og danse pardans, det har en verdi i seg selv, sier Ane Huru Thorseng.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

– Den har forsvunnet ut, og det er jo synd for det å høre musikk, og å danse pardans, det har en verdi i seg selv, sier styremedlem Ane Huru Thorseng i Nord-Varanger kvenforening.

På radioen

Bakgrunnen er at de inviterer til kurs i finsk tango, en begivenhet som finner sted den siste helgen i mai, nærmere bestemt den 27. til 28. mai. Huru Thorseng forteller om den fine folkelige tradisjonen, som man ser langt mindre til i dag enn før.

Selv ble hun mer interessert i danseformen på en kjøretur i Vadsø med god gammeldags FM-radio, der får man nemlig inn finsk. Hun minnes at når hun hørte på det finske tangoprogrammet, så ble hun inspirert.

Mindre komplisert

– Av og til når du hører musikk så føler du deg veldig hjemme.

– Jeg liker det veldig godt, for det er noe som treffer i meg når jeg hører finsk tango, bekrefter Thorseng.

Hun forteller også at dansen ikke er like komplisert som argentinsk tango, som nok er mer kjent i dansemiljøene verden over. Både musikken og dansen i finsk tango er en egen type, den er mer folkelig, forklarer styremedlemmet. Som sier at det i tidligere år ble danset slik finsk tango rundt omkring i grendehusene.

Instruktør fra Ivalo

– Det handler om kultur, den finske og kvenske kulturen som vi har lyst å løfte fram, sier Huru Thorseng.

Kvenforeningen har hentet inn danseinstruktørene Pekka og Kaarina fra danseklubben Heinäskönt i Ivalo til å holde kurset. Alle er velkomne til å delta, uavhengig av alder og danseerfaring.

– Jeg håper det kommer mange folk, jeg tror det kommer til å bli kjempegøy, oppfordrer Thorseng.

Arrangementet finner du her: Finsk tango-kurs