Rune Sundelin er kjent i kvenske kretser, snart skal han debutere på Nasjonalteaterets scene. (Foto: Arne Hauge)

 

Satser på at han får littegrann tid til å øve.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Du har vel fått materialet så du kan øve?

– Nei. Så vi må nok sette oss raskt inn i det vi skal lese når vi får det. Stortinget skal ha rapporten først.

Det sier Rune Sundelin, utdannet historiker og leder av campusadministrasjonen ved UiT i Alta.

Et drøyt kvarter

Av de svært mange som skal lese opp sine respektive rapport-biter i forbindelse med arrangementet på Nasjonalteateret den 1. juni, finner vi nemlig også kvener. Sundelin er blant dem, han reiser sørover til hovedstaden vel vitende om at han i 15 til 20 minutter har hele «Norge lytter» i sin hule hånd. Presis hvor lenge er enn så lenge ukjent.

– Det stemmer. Jeg skal være med på den store dugnaden om å lese opp hele rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen, rett etter at den er blitt overlevert til Stortinget den første juni. Det blir en maratonsending som starter klokken 13. Det tar nok over 30 timer å lese opp hele rapporten.

– Det forstår vi, men litt tid må du vel få, siden du skal opp på den nasjonale scene?

– Ja, selv om tidspunktet ennå ikke er klart for når vi får teksten, så håper jeg jo at vi får litt tid til å øve først.

Kvensk mat

Initiativet til en slik dugnads-opplesning kom opprinnelig fra Kvääniteatteri. De fikk med seg Festspillene i Bergen, Nasjonalteateret og NRK. UiT legger nå til til rette for det de kaller «UiT Lyttepost.» Over hele Nord-Norge, en utfordring også andre aktører har plukket opp. Kommuner, biblioteker, næringsliv.

– Så du skal merke det godt, når du beveger deg rundt i Norge den første og andre juni, at kommisjonen har lagt fram sin rapport, bekrefter lederen.

– Og kvensk mat i UiT’s mange kantiner?

– Ja. Det blir både kaffejuusti og bidos og generelt både kvensk og samisk mat, på våre campus de to dagene.

– Rapporten er seminar- og forskningsmat så det holder, følger UiT opp?

Altas mann i Oslo

– Ja da, på flere områder. Vi kommer nok til å ha mange arrangementer utover høsten med dette som tema. Det vil nok også bli et stort forskningsfelt for våre forskere i årene framover.

Vi tar med at ordfører Monica Nielsen i en kommentar sier seg strålende fornøyd med at Rune Sundelin er med på moroa:

– Helt klart. Rune er kommunens mann i styret i Kventeateret, noe vi er veldig glad for. Og vi er selvfølgelig glad for at han også er med fra Alta på dette arrangementet, sier Nielsen.