En drøm for Gjertsen framover, er å få utgitt boka også i Finland og Island. (Foto: Bernhard Hienerwadel)

 

Christina Gjertsen har solgt egne strikkeoppskrifter fra nord på internett i flere år. Nå har ildsjelen fra Lakselv samlet oppskriftene mellom to permer.

 

Bernhard Hienerwadel, Altaposten

 

Strikking er trendy, og det samme er friluftsliv. Christina Gjertsen er levende opptatt av begge deler. 30-åringen fra Lakselv har solide røtter i det flerkulturelle Finnmark og er stolt av dem. Hun er utdannet fotograf og har jobbet innen media og grafisk design i mange år. I boka «Strikk fra Nord», som kommer ut 11. august, flyter alt dette sammen.

– Jeg er vokst opp i et trespråklig hjem, sier Christina. Boka har hun strukturert etter samme lest; strikkeoppskrifter inspirert av nordnorsk, kvensk og samisk kultur har fått hvert sitt kapittel.

– Jeg er alle tre ting. Men jeg føler meg mest kvensk.

– Hva vil det si at en strikkeoppskrift er kvensk inspirert?

– Det handler om følelser. Og opplevelser. I strikkeoppskriftene kombinerer jeg disse med abstrakte mønstre, svarer Christina.

Kulturformidling

Målet hennes med boka er å fremme kvensk og samisk kultur på en moderne måte.

– Jeg tror ikke at de unge vil lese en bok om for eksempel kvenenes kultur og historie. Men kanskje de strikker; derfor lurer jeg litt om kultur og språk inn i boka mi. Hver av de 27 oppskriftene innledes med en liten historie. De kvensk- og samiskinspirerte har navn på kvensk og samisk, og her står det hva ordet betyr, og hvordan det uttales, sier Christina.

Opplaget er på 4000 eksemplarer i Norge og 1500 i Danmark. (Foto: Bernhard Hienerwadel)

Interessen for strikking ble vekket da Christina hadde strikking som valgfag i åttende klasse. Hun ble skikkelig hektet, og siden har det bare spunnet på seg.

– Livet er ikke det samme uten å strikke. Det kjennes som bortkastet tid å se på en film uten å strikke, sier den altabosatte kvinnen fra Porsanger som kanskje er en smule arvelig belastet.

Vakker bok

– Oldemor hadde alltid to strikketøy. Ett til seg selv og ett til dem som kom på besøk. Den gang gikk folk mye. Og hun gikk mye mellom Kolvik og Lakselv. Det er tre mil hver vei. Og mens hun gikk, strikket hun, bortsett fra når det var for kaldt, forteller Christina som gjerne strikker på verandaen, foran fjernsynet eller når samboeren kjører bobilen.

– Jeg anser kvenene for å være nevenyttige, dyktige og kunnskapsrike folk. Og jeg er glad for at det nå for tiden skjer mye på den kvenske fronten, sier 30-åringen.

Det har tatt to år å få laget «Strikk fra nord». Boka er rikt illustrert med fotografier av høy kvalitet, og de fleste er tatt av forfatteren selv. Førsteopplaget er på 4000 eksemplarer i Norge og 1500 i Danmark.

– Drømmen er å få gitt ut boka i Finland og Island, sier Christina.