En soleklar invitasjon fra Raymond Olufsen. (Foto: Arne Hauge)

 

Gratulerer på forhånd med 5-årsdagen for Vadsø Kvenfestival: – Vi satser på mange besøkende, og sammen setter vi kursen mot 10-årsjubileet, sier festivalsjefen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Om kun uker arrangeres Vesisaaren Kväänifestivaali – Vadsø Kvenfestival. Og det for femte gang. Jubilanten er definitivt med på å sette sitt preg på bybildet i Vadsø disse første dagene av sommeren, en by som for øvrig tar mål av seg for å være selve kvenhovedstaden her til lands.

Det hele startet høsten 2018. Det tok Ølli Jessen, eier av Utleieservice Nord AS, kontakt med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, noe som viste seg å initiere hele festivalen. Festivalsjef Raymond Olufsen forteller:

– Ølli hadde spurt seg selv det kunne ha seg at man hadde mange ulike festivaler i Varanger, men ingen festival som dekket det kvenske/norskfinske. Museet tente på ideen og man fikk dannet ei arbeidsgruppe som i tillegg til museet bestod av Vadsø Kvenske Språksenter, Nord-Varanger Kvenforening, Vadsø Historielag og Vadsø Bibliotek, minnes altså Olufsen.

Arbeidsgruppa ble videre enige om å etablere festivalen i begynnelsen av juni, og den aller første kvenfestivalen ble gjennomført 5. til 9. juni året etter, i 2019. Festivalen ble heller ingen døgnflue, Olufsen beskriver det som at den nå har vokst opp og er klar for skolealderen.

– Noen endringer og tilpasninger har blitt gjort gjennom årene, men takket være folkene i arbeidsgruppen fortsetter festivalen sitt virke og hvert år dukker det opp nye arrangementer og aktiviteter på programmet. Festivalens styrke må sies å være dens tilpasningsevne og åpenhet for å prøve nye ting, sier han.

Nytt av året under Kvenfestivalens «paraply» er Varanger saunafestival. Den arrangeres i år for første gang. Det samme gjør bygdespelet «Annijoki», med urpremiere i Vestre Jakobselv lørdag 1. juni. Videre blir det platemesse og mange flere filmvisinger enn før. I tillegg, lar festivalsjefen oss vite, tar musikerne Kauko Leskinen, Einar Leinonen og DJ Martin Bjørnersen turen innom sammen med større navn som Knut Erik Jensen og Kari Slaatsveen.

– Vi har også flere utstillinger enn noen gang tidligere, og vi har endelig fått på plass nytt tau til Kvenkampen i Ytrebyfjæra. Vi tror det blir mye moro for folk i alle aldre, frister Olufsen.

Vi tar med at festivalen går i perioden onsdag 29. mai til og med søndag 2. juni, med tidligstart fra 24. mai til 26. mai i form av håndverkskurs i bygging av kantele. Til det kurset er det påmelding, minner vi om.

Her finner du mer fortløpende informasjon om Kväänifestivaali