Nikolai Äystö (vokal, klarinett, perkusjon), Sigrid Randers-Pehrson (vokal), Emma Härdelin (vokal, fele), Kjell-Erik Eriksson (fele) og
Janne Strömstedt (trøorgel) er klar for turné i Nord-Troms om en måneds tid. (Kuva: Karin Alfredsson)

 

Nikolai Äystö er med når «Hendelser i nord» gjester Nordreisa, Kåfjord, Kvænangen og Storfjord i neste måned.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Dette er en produksjon som har hele Nordkalotten med seg.

Det sier leder i Folkemusikk nord, Terje Foshaug, om konsertturneen «Hendelser i nord» som gjester Hansinkenttä/Storslett 21. februar, Olmavankka/Manndalen den 22., Puruvuono/Burfjord den 23. og Yykeänperä/Skibotn den 24. februar.

Her skal viser fra de nordlige delene av Norge, Sverige og Finland presenteres og de gode historiene stå i sentrum. Det går fram av facebookarrangementene for turneen.

«Mange av disse visene ble solgt som skillingstrykk. Dette er viser om aktuelle hendelser, og de som skrev dem var viktige nyhetsspredere i sin samtid», heter det, og videre:

«Når svenskene synger om togran, så synger man i Nord-Norge om forlis på Ishavet. De kvenske visene har mye av det samme innholdet, men synger også om landet de forlot når nøden ble for stor.»

Det var nevnte Folkemusikk nord som, sammen med festivalen Kalottspel, tok initiativ til denne produksjonen, som ifølge Foshaug opprinnelig var et bestillingsverk til festivalen i 2023.


Kalottspels bestillingsverk i 2023, «Hendelser i nord», skal ut på turné i Nord-Troms i februar. (Kuva: Odd Inge Larsen)

– I etterkant har det vært en vellykket turné med start i Sortland og avslutning i Tromsø, sier han.

Nå står altså Nord-Troms for tur.

Spennende og fint

– Utgangspunktet til det hele er den svenske folkemusikktrioen Triakel, som ga ut en plate med tittelen «Händelser i norr», der de tok fatt i skillingsviser og fortellerviser hovedsaklig fra Nord-Sverige, sier Foshaug, og legger til:

– Det vi har gjort er å tilføre gruppen den norske folkesangeren Sigrid Randers-Pehrson, som har god kjennskap til denne type musikk i Norge, og Nikolai Äystö som dekker den finske og kvenske dimensjonen.

– Sigrid har plukket fram materiale fra Nord-Norge, mens Nikolai drar inn kvensk- og tornedalsfinsk materiale. Han skal også spille klarinett, noe som går som hånd i hanske med Triakel som spiller fele og orgel, sier Foshaug.

– Det kommer til å bli spennende og fint, denne kombinasjonen er kjempe god. Vi er veldig fornøyd med produksjonen, sier han.

Høstturne i Finnmark

Folkemusikk nord er opptatt av at slike produksjoner skal vises flere ganger, slik at flere får høre det.

– Det er derfor vi setter opp flere turneer, slik som denne, sier han.

– Betyr det at det blir enda flere?

– Ja, til høsten skal vi til Finnmark, det blir i perioden 17. til 21. september, røper Foshaug, og legger til at man regner med å få til fire til fem konserter der også.

Frir til språksentrene

Foshaug sier han er glad for å ha språksentrene i henholdsvis Naavuono/Kvænangen og Omasvuono/Storfjord med som lokale arrangører på turneen i Nord-Troms.


Terje Foshaug i Folkemusikk nord. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Det håper jeg vi får til i Finnmark også, og de får gjerne ta kontakt med oss i Folkemusikk nord eller Scene nord hvis det er interessant. Vi er fleksible og opptatt av å finne løsninger, lover han.

Videre sier han at det vil påløpe en egenandel for arrangørene, men at konsertene også er subsidiert, slik at det ikke behøver å bli så galt.

– Vårt mantra er «store opplevelser på små steder», minner han om.