Thea Thomassen elsker julen og alt som hører med (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

For Thea Thomassen må visse kvenske matvarer på bordet før hun får skikkelig julestemning.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Omtrent det første jeg sier når jeg ringer hjem er «Mamma, jeg drømmer om rømmekolle!». Rømmekolle er noe av det jeg ser mest fram til når jeg kommer hjem til jul, så det vi første vi gjorde da jeg kom hjem nå var å kjøpe rømmekolle, flirer Thea Thomassen som til daglig studerer popmusikk i London.

For tiden er Thea hjemme hos mamma Solveig Thomassen i Alta på juleferie, og forteller at det i tillegg til rømmekolle er noen tradisjonelle kvenske matretter som må på bordet for at hun skal få julestemning.

– Lammerull… Det må jeg bare ha, sukker hun.

– Disse rettene passer perfekt for en dag i romjulen, sier Theas mor Solveig Johanne Thomassen. Foto: Lill Vivian Hansen.

Kvensk juletapas

Familien Thomassen har en tradisjon med å lage til kvensk juletapas hver jul.

– Vi har laget en moderne kvensk tradisjon hvor vi har gjort gamle kvenske retter mer moderne ved å kombinere disse til en kvensk juletapas. Så samler vi hele familien en dag i romjula og koser oss masse, forteller hun.

På det flotte julebordet serverer mamma Solveig gjerne hjemmelaget julebrød etter familiens oppskrift, tyttebærbrød fra Tornedalen, rugkjeks med karve, piroger og pikku pulla fra Karelen og små pannekaker. Små kjøttretter med grillet lammerull á la Solveig, reinpølse, grove pølser i rødvinspuré, ovnsbakt oksekjøttkake og stekt skinke. Røkt laks fra Altafjorden og kokt laks med krydderlokk, omelett med gulrot, potetsalat med glasert kål, skogsoppgrateng og hvitkålsalat med rybsolje. Rømmekolle, sennep og gräddost fra Tornedalen og saueost. Tranebærsaft, multegele, blåbærtrollkrem og rips i strimler.

Les om kvensk juletapas her: Kvenske småretter anno 2017

 

– Disse småkakene vil du ikke klare og slutte å spise, sier Thea Thomassen. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Gyldne nøtter

I tillegg kan Thea røpe at verdens beste julekaker kalles Gyldne nøtter, og skal stamme fra en «superhemmelig oppskrift» fra tidlig 50-tallet.

– Man tar 250 gram smør uten salt og 250 gram fint sukker. Så rører man smør og sukker til det blir hvitt. Egget halvpiskes og has i smørblandinga, og så har man i omtrent et halvt kilo potetmel sammen med 125 gram hvetemel og 5 teskjeer vaniljesukker og så rører man alt godt sammen før man triller deigen til småkaker. Steik de midt i ovnen i 10 minutter på 200 grader til de blir lysegul. Det blir ca 128 småkaker, og du vil ikke klare å slutte å spise dem før det blir tomt, sier Thea.

 

Fletta kurver av never gir god kvensk julestemning, mener Thea Thomassen. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Pynter med naturen

Musikkstudenten forteller at hennes mor bestandig har pleid å bruke elementer fra naturen når de pynter til jul, og at det er dette som skaper den gode julestemningen hos familien Thomassen.

– Rognebærkvister tar vi inn hver høst. De pynter veldig fint. Linduker er noe alle i familien bruker fordi det er ikke godt nok med bomull, og så pynter vi med flettede kurver i alle varianter. Jeg har til og med noen fletta kurver stående framme i London, smiler Thea. Familien pynter også med trefat og gamle arvede bokser av kobber.

– Det ser fantastisk fint ut med trefat og kobberbokser når det nærmer seg jul. Det er vel så kvensk man får det, mener Thea.

 

Hør Thea fortelle om sine kvenske juletradisjoner i denne videoen:

 

 

Gyldne nøtter
250 gram smør
250 gram sukker
1 egg
ca 500 gram potetmel
125 gram hvetemel
5 tsk vaniljesukker

Trilles til småkaker, stekes på 200grader i ca 10 minutter.