Anita Merethe Danielsen i Meråker bruker lillejulaften til å lage kvenflagglenke til juletreet sitt. (Foto: Anita Merethe Danielsen)

 

– Jeg hadde så lyst til å pynte med kvenflagg på juletreet i år, sier kreative Anita Merethe Danielsen som lillejulaften heiv seg rundt for å lage kvensk juletrepynt.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Anita Merethe Danielsen fra Alta skaper kvensk julestemning i sitt hjem i Trøndelag. (Foto: Privat)

Flaggremser med norske flagg har vært en tradisjon på norske juletrær gjennom generasjoner, og de siste årene har man også kunnet se samiske flagg på juletrær i nord. Anita Merethe Danielsen, en engasjert kven i Trøndelag, hadde derimot lyst til å hedre sin kvenske bakgrunn med kvenske flagg på sitt juletre i Meråker. Men det var ikke «barebare» å få tak i kvensk flaggremse, dermed kastet den kreative damen seg like godt rundt for å lage sin egen juletrepynt.

– Skal man ha kvenflaggremse så må man visst lage det sjøl, smiler hun.

Ideen hadde hun fått etter å ha sett et bilde på kvenforeninga Norske kvener Midt-Norge sin Facebookside nylig.

– Jeg sendte en melding til Vilde Christoffersen Walsø i kvenforeninga for å høre hvor man kunne få tak i flaggremsen, men fikk til svar at det måtte man lage selv. Hun sendte meg en epost med flagget, og jeg fikk en beskrivelse på hvordan man skulle gå frem. Så nå har jeg printet ut flagg og holder på med klipping og liming, forteller Anita på selveste lillejulaften.

Danielsen forteller at for å lage flaggremsen så printer man ut 32 flagg på et A4-ark, klipper de ut to og to, og limer de sammen etter å ha lagt de mellom en hyssing eller tråd slik at de til slutt danner en flaggremse.

– Så av ett A4-ark så får jeg 16 flagg. Nå har jeg printet ut tre ark foreløpig, men det er mulig at det blir flere. Så nå blir det kvensk jul i Meråker, sier Anita som egentlig er fra Alta.

 

Papir, saks, tråd og lim: Da er alt klart for kvensk julepyntsyssel. (Foto: Anita Merethe Danielsen)