Få har lagt ned så mye tid og energi i arbeid for kvenene som Egil Borch fra Lakselv og Porsanger. Nå trenger veteranen en pause fra festivalarbeid og styre og stell. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Bør kvenene sitte på gjerdet og vente på at rapporten skal rette opp urett, og må man å kunne kvensk for å delta på kvensk poesikurs?

Rune Sundelin sitter i styret i Kvääniteatteri, han er nestleder i Norske kveners forbund, og dere skal i dag få høre at framtidsvisjonene på vegne av kvenene er mange.

Han tror blant annet ikke at kvenene skal sitte på gjerdet og vente på at Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport skal rette opp i all urett. Mer om hva Sundelin tenker får dere i dagens sending.

Administrativ leder og ildsjel Inger Birkelund var til stede da kventeateret hadde idemyldring i Alta for noen uker siden. Der var både styret og ansatte med. Vi har snakket med Birkelund om hvordan hun synes det går og hva hun tenker om framtida.

Vi skal også en tur på kurs i Børselv, der grindbygg sto på programmet. Og mens vi er i Porsanger skal vi også høre at mangeårig kvenarbeider Egil Borch trenger en pause fra styre og stell.

Og så spør vi; trenger man å kunne lese og skrive kvensk for å delta på kvensk poesikurs? Neppe, tenkte Marit Barbo, hun har stor interesse for det kvenske. Sammen med ei venninne dro de på kvensk poesikurs på Alta museum. Maureen Bjerkan Olsen møtte Marit på kurset.

Mye, med andre ord. Ruijan Radio er tilbake torsdag 30. mai klokken 11.00 for ny sending. Vi høres både nå og da. Ha ei fortsatt strålende uke. Hyvästi.