Fra filmen. (Foto: BACK TO BACK/Karin Matela Keisu/Josse Thuresson)

 

Meänkieli på plakaten i hovedstaden.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I morgen tirsdag 7. november kan du få med deg en høyst sannhets- og forsonings-relevant godbit, særlig hvis du er i området Oslo. Filmen heter BACK TO BACK, og er laget av kunstnerne Karin Matela Keisu og Josse Thuresson. Den vises på Vega scene klokken 19, varer litt over en time og har seks års aldersgrense.

«Det dreier seg om en helt spesiell film. Filmen foregår på Meänkieli, som er i slekt med kvensk, og svensk tegnspråk, og er en film om å overvinne undertrykkelse av språk og kultur», meldes det fra Filmbyrået Jack AS. Filmen inngår i en serie som er støttet av Stiftelsen Fritt Ord og Kulturrådet.

Begge kunstnerne bak filmen meldes å komme fra Sverige for å bli med på visningen, etter visningen blir det foran-publikums-samtale hvor de blant annet skal snakke med Una Mathiesen Gjerde, altså hun som har kuratert filmen, som det heter på fagspråket. Samtidig skal den kvenske og etter hvert velkjente forfatteren M. Seppola Simonsen lese fra «Hjerteskog» – «Syđänmettä», boken som ble belønnet med Tarjei Vesaas’ debutantpris.

Filmen foregår i institusjoner hvor språklig og kulturell undertrykkelse har funnet sted: Manilaskolen, Sveriges eldste skole for døve og hørselshemmede, og en arbeidsstue i Korpilombolo i Nord-Sverige hvor tornedalske barn ble sendt for å lære svensk.

«I filmen får kunstnernes egne morsmål tilbake sin rettmessige plass begge steder: Ved hjelp av poetene Jamila og Amina Ouahids performative tegnspråkspoesi, og gjennom en samtale med den tornedalske aktivisten Fanny Eriksson.»