Fristen for å delta går ut 1. mars. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

En måned før konkurransefristens utløp har Ruijan Kaiku fått inn masse bidrag. Men vi har plass til flere.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I skrivende stund viser oversikten at rundt et dusin ulike personer har meldt seg på med kulturmarkører, til en konkurranse hvor det altså knives om en 1. premie på kroner 3.000, en 2. premie på kroner 2.000, og en 3. premie på kroner 1.000. I tillegg vanker det publisering på nett og papir samt til de 6 beste også et nydesignet Ruijan Kaiku krus.

Vinnerne velges ut av en 3 personer stor jury som ser etter ulike kriterier. Unødig å si; den kvenske relevansen er avgjørende viktig. Samtidig vil det også bli sett på originalitet og kvalitet, der den underliggende hensikt er å få fram både flere og mer varierte kulturmarkører. Til nå har man hatt «flagget og drakten,» og målet er flere og gjerne mindre høytidelige saker.

Votten er med

Elly Kjersholen fra Børselv er den som utvilsomt har levert inn flest. Hele 21 bidrag har den driftige damen sendt inn til redaksjonen@ruijan-kaiku.no, det spesielle er at bidragene spenner over en rekke ulike teknikker og materialer.

Uten å røpe alt for mye eller gå alt for i detalj, så kan vi fra listen over innsendte bidrag nevne at den etterspurte «kvenvotten» er på plass, den er laget av Lisa Vangen og har strengt talt vært på plass «der ute» ganske lenge. Dermed får vi også satt fingeren på et viktig poeng; det trenger ikke være nydesignete kvenske kulturmarkører. Faktisk kan det være riktig så gamle kvenske kulturmarkører, laget av andre folk enn dagens eier.

Bilde og bygg

Ellers er det hyggelig å nevne et bidrag som «KvenBarbie,» ei dukke i kvendrakt designet av Liss Beth Gjertsen Nyby fra Lakselv. Liss Beth har for øvrig sendt inn flere bidrag, det samme har Anne Gerd Jonassen fra Kvænangen. Anne Gerd er opphavskvinne til den velkjent «Kvensokken,» som naturligvis er påmeldt og forventes å bli en sterk utfordrer.

Går ting som de skal, vil vi også kunne skilte med bidrag som kvenske sjal og skjerf, kvensk hårpynt, vevd bilde, restaurert kvensk bygg og mer til. Det er bare å glede seg til 1. mars, da strek settes og juryen dytter sine hoder sammen over en velfylt bunke bidrag. I mellomtiden; send inn, send inn.