Polarkokken Adolf Henrik Lindstrøm på sin vante plass i byssa. Tid og skute noe uvisst, men trolig i 1920-årene og trolig om bord i D/S Hålogaland. (Foto/eier: Narve Skarpmoen/Nasjonalbiblioteket)

 

Lindstrømfestivalen 2019: En velsmakende hyllest til den kvenske kokken som ga ishavskarene deres daglige polarbrød.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I 2017 ble Adolf Henrik Lindstrøm, som den første kokken i verden, foreviget med byste på sokkel. Den står på Lindstrøms plass i hans hjemby Hammerfest, hvor bydørene nå åpnes for matfestivalen med polarheltens navn; Lindstrømfestivalen 2019.

Lindstrømfestivalen er et samarbeid mellom Matforum Hammerfest, Hammerfest og omegn turlag, samt Hammerfest historielag. Dagene er fredag 11. og lørdag 12. oktober, og selv om festivalen som undertittel har «polarhistorie, mat og turopplevelser,» kan vi av programmet se at Lindstrøms yrke, mat og matlaging, vies stor plass.

Det blir hurtigkurs i å lage sushi, lunsj for en hundrings, Lindstrøms matteater og mye annet, samtidig som det blir felles tur til Harehopphytta, spennende foredrag, eventyr, konsert og mye annet.

Lindstrøm levde fra 1866 til 1939, og kvenen fra Hammerfest var en av Roald Amundsens mest betrodde menn.

Vi tar til slutt med Roald Amundsens uttalelse om Lindstrøm:

«Han har ydet de Norske polarexpeditioner større & værdifullere tjenester enn noen annen mann.»