Aija Nykänen har tradisjonen tro laget sima til kveldens markering av Valborgsmesse. (Kuva: Heidi Nilima Monsen)

 

Sima, munkki og bål? Har du noen faste tradisjoner for valborgsmesseaften?

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Valborgsmesseaften har blitt feiret i lang tid og som regel som en fest for å feire sommerens ankomst. Skiftet april, mai markerer i mange områder i Europa overgangen mellon vinter- og sommerhalvåret. Valborgsnatten er også en katolsk fest, til minne om sankt Valborg på kvelden 30. april (valborgsmesseaften) eller natt til 1. mai (valborgsdag). I Norge markeres ikke dette i særlig grad lengre, men i Sverige og Finland feires kvelden gjerne med godt drikke, mat og bål natten igjennom.

Sima er en mjødlignende drikke som en gjerne lager til valborgsmessefeiringen i Tornedalen, og det finnes sannsynligvis like mange oppskrifter på denne søte gjærede drikken, som det finnes gjenværende familier mellom skogene og innsjøene i Tornedalen.

Aija Nykänen, som bor noen mil nord for Mounio, holder lokaltradisjonene i hevd ved å lage noen liter av den lett perlende gyldne drikken i april.

Mange steder er det også fast takst å spise den sukrede smultringbaksten munkki sammen med sima. Aller helst rundt et bål sent på kvelden.

For mange er valborgsmesse også en årsskifteferiring, og en pakker bort vinterklærne og finner fram lettere klær. Det er også vanlig å rydde klar hagen til denne markeringen.

Grunnoppskriften på sima er som følger:

Dag 1: Kok opp 3-5 liter vesi/vann. Bland inn et halvt kilo brunt sokkeri/sukker og samme mengde fariini/farin. Rør til sukkeret har smeltet. Skyll kaksi sitruunaa/to sitroner og skjær dem i skiver. Tilsett sitronskivene i sukkerblandingen. Avkjøl til væsken er rundt 37 grader, og så rører du ut noen ertestore biter jääri/gjær i en liten skvett av mjøden. Tilsett gjærblandingen i gryten. La den stå over natten.

Dag 2: Ha 1 teskje sukker og noen rosiner i sterile flasker. Sil mjøden i flaskene.

La flaskene stå kjølig i minst en uke. Mjøden er ferdig når rosinene stiger opp til toppen.