Varaordfører i Kvænangen kommune, Jan Helge Jensen, innrømmer at det skjedde lite på kvenfronten da han selv var ordfører fra 2011 til 2015. (Kuva: Frank Halvorsen)

 

I dag har pipa fått lyd: – Vi føler oss på mange måter som kvener alle sammen, og på mange måter er vi jo det, sier Kvænangens varaordfører Jan Helge Jensen, som dessuten gir dagens ordfører svært gode skussmål.

 

Frank Halvorsen | Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det ligger i navnets natur at vi burde fått skilt på kvensk.

Det sier nåværende varaordfører og forhenværende ordfører i Kvænangen kommune, Jan Helge Jensen, som tilfeldigvis kom innom ordførerens kontor da Ruijan Radio intervjuet ordfører Kai Petter Johansen til sin politikerspalte.

Således er Jensen enig med Johansen, som uttalte at han ikke var fornøyd med at kommunen enda ikke har maktet å få opp stedsnavnskilt på flere språk.

Les også: Sjonglerer med hattene inntil videre

– Jeg har lyst å si at Kai Petter har, på en veldig god måte, gjort det kvenske kjent. Vi føler oss på mange måter som kvener alle sammen, og på mange måter er vi jo det, sier Jensen.

– Dersom man skal gå inn i framtiden på en god måte, så må man kjenne fortiden. Og det kvenske er jo en del av fortiden, det er ingen tvil om det, sammen med det samiske og det norske. Vi er jo «tre stammers møte», sier varaordføreren.

På spørsmål om Jensen selv, som satt i ordførerstolen fra 2011 til 2015, tok tak i det kvenske på noen måter, innrømmer han at det sviktet:

– Nei, der må jeg bare være ærlig. Det var ikke så aktuelt den gangen, vi bare snakket om det, sier han.

– Jeg vil gjenta at Kai Petter har fått det kvenske fram på en måte som er både riktig og viktig, blant annet gjennom nyttårstalen. Han har fått innpass der, en fantastisk plattform å være på og formidle om det kvenske. Det har han gjort på en utmerket måte.

I 2019 overtok NRK den kvenske nyttårstalen fra Ruijan Kaiku, som hadde produksjonen de tre første årene. I 2023 ble talen sendt for første gang på hovedkanalen NRK1.

Les også: Sender kvensk nyttårstale på hovedkanalen 

– Jeg tror det kvenske har mye å takke Kai Petter for, sier Jensen.


Kai Petter Johansen (SV) og Jan Helge Jensen (SP) er begge, i alle fall etter hvert, svært bevisst den kvenske situasjonen i Kvænangen. (Kuva: Frank Halvorsen)

– Du har tro på Kai Petter også i ordførerstolen, på kvenene sine vegne?

– Vi legger opp til at Kvænangen skal bli en enda bedre kommune å bo i, og jeg har tro på at vi med Kai Petter i spissen skal klare det, sier Jensen.

– Er du kven selv?

– Ja, jeg er sikkert både kven, same og nordmann, men jeg ville ikke innrømme det for tjue år siden.

– Hva tenker du om det kvenske i dag?

– Det er veldig viktig å kjenne sin fortid og sin identitet. Det er veldig viktig uansett hvor man kommer fra og hvor man hører til. Og det forstår vi bredden av i mye større grad etter at Kai Petter kom på banen.

– Da jeg var ordfører var det omtrent ikke snakk om det. Og lengre tilbake enn det snakket man ikke om hvor man kom i fra, det var kun det norske det var snakk om. Nå er folk bevisst sin identitet og er på toppen av alt stolt av den, sier han.

Selv har han, blant annet i Framtid i nord, meldt Kvænangen på i kampen om et nasjonalt kompetansesenter knyttet til fornorskning og forsoning:

– Det snakkes om et senter til forskning, undervisning og den type ting. Kvænangen – vi har navnet – alt ligger til rette her, til og med huset på Sørstraumen. Derfor var jeg veldig kritisk til at den forrige ordføreren gikk hen og sa at senteret skal ligge i Nordreisa.

– Da gikk jeg ut i lokalavisa og sa at det må ligge i Kvænangen, og det må vi jobbe for, avrunder varaordføreren.

Hør intervjuet i sin helhet på Ruijan Radio: