Eva Kvist blir utnevnt til spesialist i reinbeitekomitéen. (Foto: Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset/Privat)

 

Etter lang kamp blir de endelig inkludert i komiteen.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset (STR-T) har endelig fått innpass i reinbeitekomitéens spesialistgruppe, framgår det i ei pressemelding fra forbundet.

De har lenge forsøkt å bli inkludert i komiteen, men har siden 2020 blitt nektet tilgang. Gjennom intensivt påvirkningsarbeid har foreningen krevd innflytelse på både komitédirektivet, samt en plass i rådet, og å heve utestengelsen av den nasjonale minoriteten til Europarådet.

Styreleder Eva Kvist blir utnevnt til spesialist i reinbeitekomitéen, av sjefen for bygde- og infrastrukturdepartamentet. Hennes plass i komiteen gjelder fra 23. mars i år, og framover.

Les også: Ikke inkludert i omfattende revisjon

– Dette er en erkjennelse av at tornedalinger, kvener og lantalaiset er sterkt berørt av saken, og dette styrker argumentasjonen vi har lagt fram, sier driftsleder Eva Kvist.

Arbeidet for å få til denne inkluderingen har skjedd i samarbeid med STR-Ts lokalforening Svenska Kväner – Lantalaiset.

– Dette er en delt seier for hele minoriteten. Dette handler ikke bare om reinnæringen og markrettigheter, men også om historieskriving der den meänkieli-talende minoriteten sin langvarige eksistens i de berørte område har blitt neglisjert, sier nestleder i STR-T og leder i SK-LT Terje Raattamaa.