Den 31. desember holder Kai Petter Johansen fra Kvænangen sin fjerde og foreløpig siste nyttårstale til det kvenske folket og befolkningen for øvrig. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

I år avholdes den kvenske nyttårstalen for åttende gang. Det er femte gang NRK sender den, og for andre gang er sendingen viet plass på NRK1.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Årets kvenske nyttårstale sendes som vanlig på selveste nyttårsaften den 31. desember. I år blir talen sendt klokken 17:00 på hovedkanalen NRK1. Det melder NRK Kvääni.

Dette er andre gang i historien at kvensk nyttårstale sendes på hovedkanalen, etter at den de tre første årene i statskanalens eie, fra 2019 til 2021, ble sendt på NRK2.

Les også: På hovedkanalen for første gang

Den aller første kvenske nyttårstalen gikk av stabelen i 2016 etter initiativ fra Ruijan Kaiku, som også stod for produksjonen de tre første årene før NRK tok over.

Tradisjon tro er det også i år lederen av Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto som holder nyttårstalen til kvenfolket.

Avtroppende forbundsleder Kai Petter Johansen sier til NRK kvääni at talen er en fantastisk tradisjon, og at det er det mest synlige man gjør for det kvenske i hele samfunnet.

Årets tale blir hans foreløpig siste som leder i kvenforbundet.

Les også: Tar ikke gjenvalg

– Det føles vemodig, men samtidig riktig, sier han til NRK.

Kvensk nyttårstale 2023 kan følges på denne lenken fra 31. desember klokken 17:00.