Et bilde fra da daværende avdelingsleder Kaisa Maliniemi mottok gaven fra Alf Einar Hansen, tilbake i 2016. Bildene ble donert av Per Nærbø, Hansen fikk i oppdrag å finne rett sted for dem. – Vi var egentlig aldri i tvil om hvor de burde være, sier Hansn. (Arkivfoto: Vadsø museum-Ruija kvenmuseum)

 

På søndag åpner kvenmuseet sin Kåre Kivijärvi-utstilling. En sentral person i donasjonen av bildene er for øyeblikket på tur nordover via Finland.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Helt til søndag 13. august i år er utstillingen åpen. For turister, vadsøværinger og andre nysgjerrige besøkende. Saken gjelder årets sommerutstilling hos Vadsø museum-Ruija kvenmuseum, vårt nasjonale kvenmuseum i romslige omgivelser i Grensen 1 i Vesisaari.

Utstillingen har en tittel, den er: «Kåre Kivijärvi, gaven»

«Førstkommende søndag 25. juni. Utstillingsåpning klokken 14, med sommeråpning av museet og sommerstemning med musikk, kaffe, is og kaker i kafeen», framgår det av invitasjonen fra museet.

I skrivende stund befinner Alf E. Hansen og hans hustru Evy Hansen seg i Ivalo. De har kjørt fra Vestlandet via Trondheim og nå Finland for å komme seg nordover. Og hva har så det med denne saken å gjøre?

Jo, det var nemlig Hansen som i sin tid fikk i oppdrag å finne ut hvem som burde ha bildene. Et oppdrag han fikk av sin gode venn Per Nærbø. Bildene var nemlig i Nærbøs eie, etter at han i sin tid fikk dem. En uventet gave, og Nærbø var av den sterke formening at disse bildene burde ikke være i privat eie, de fortjente å komme offentligheten til gode. Således ble han etter en prosess på rundt et halvt år – og via Hansen – å donere de tre Kivijärvi-fotografiene til kvenmuseet i Vadsø.

Originale bilder, naturligvis. Så der har vi grunnen til at Hansen for tiden er på nordtrekk, han skal delta på søndagens arrangementet langt nord og øst i Finnmark. Dette sa Hansen til oss nå nylig idet de tok seg en pause i finværet ved innløpet til Enare-sjøen:

– Det stemmer at vi er underveis til arrangementet i Vadsø, og vi er spent på publikumsreaksjonene rundt donasjonen. Utstillingen skal være tekstet med respektive utsagt fra Per og meg. Vi ser fram til dette, sier altså Hansen, ferden gikk straks videre gjennom de tusen sjøers land i retning grensen og Ruija.

«Gaven ble gitt til oss fordi Kivijärvi var kven, og giveren mente at fotografiene skulle være hos oss. I årets sommerutstilling ønsker vi å hente fram de tre fotografiene fra vårt magasin og å fortelle historien om gaven, bildene og Kåre Kivijärvi», heter det fra museet.

Om været tillater det tar de for øvrig musikken med seg ut på plattingen. Da blir det i så fall også mulighet for å danse finsk tango, melder arrangøren.

Vi tar med at utstillingen kan oppleves i museets sommeråpningstider, daglig fra klokken 10 til 17.