Tema i år er kulturminner i Varanger. På baksiden har de fått plass til ei ordsky om begrepet kulturminne. Den har Vadsø-elever laget. (Omslagsfoto)

 

Se for deg ei vanlig historielags-årbok og pluss på mange prosent, da har du årboka for Varanger for 2022. Det er stadig meget solide saker de lager, i kvenhovedstaden i nord.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Med andre ord en perfekt julegave for dem som har alt minus ei bok med masse godt stoff fra Varanger, særlig hvis man liker historie og elsker å lese.

«Kulturminner» er tittelen på årets versjon, for øvrig utgave nummer 42 i ei ubrutt rekke fra første årboka kom i 1981.

Les om utgaven for 2021: Inn i vår tid med Varanger årbok

Med hele 371 sider fordelt på 43 rikt illustrert artikler, tar årets bok for seg alt fra fiskeri- og havneutvikling i Vadsø, via multebærturer, øltørst og reinkjøtt, til Ivarsteinen og eggsanking på Reinøya. Mange spennende artikler, der man straks merker seg Hans Petter Saxi’s artikkel «Det usynliggjorte folket. En kvensk familiesaga.»

«Utgangspunktet for min tekst er en familiesaga, der jeg følger de som bar navnet Saxi fra Tornedalen til Vadsø», står det å lese tidlig i Saxi’s artikkel.

Ulf Thyrhaug har skrevet en lang og grundig sak om hvalfangst i gamle dager, han ønsket å vise at det lokalt i Vardø fant sted mye slik aktivitet. (Sidefoto)

«I årets bok fortelles det om en rekke kulturminner, fra store bygninger og til strikkeoppskrifter. vi har også forsøkt å få med kulturminner som representerer det spennende flerkulturelle området som vi lever og bor i», skriver årbokas redaktør Trygg Jakola i forordet. Det er de tre historielagene for Sør-Varanger, Vadsø og Vardøhus som står bak utgivelsen, også denne gangen med Sigrid Skarstein fra Vadsø som billedredaktør.

«Vi er glade for at vi har fått elever ved Vadsø videregående skole til å bidra til bokas bakside», skriver Jakola i forordet.

Elevene har laget ei ordsky på begrepet kulturminne, hvor ord som historie, gammelt, viktig, luftskipsmasta – har blitt blant de største ordene. Altså det elevene mest forbinder med kulturminne. Artig at elevene også har skrevet ord som varangerjomfrua, harestein og monumentbakken. Ei nyskapende bakside på det som er skikkelig norsk tradisjons-lektyre.

Sør-Varanger bibliotek opplyser at boka ble lansert for kort tid siden, den 24. november, og på hjemmesiden til Varanger årbok står det at boka er i salg nå. Den koster 320 kroner, og hvis du ikke ser den tilgjengelig i en butikk nær deg, går det an å kontakte dem som står bak utgivelsen. Det får Ruijan Kaiku bekreftet fra redaksjonen bak verket, så det er bare å henvende seg til redaktør Trygg Jakola på epost trygg.jakola@gmail.com

Det gjelder altså særlig for deg som holder til utenfor Varanger, fordi den der er lett å finne. Den er til salgs mange steder, meldes det.

Her kan du lese mer om årboka, både årets utgave og mange andre: Varanger årbok