Elling Vatne. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Selv om det både kom uventet og at han mener mange andre kunne fortjent det, setter Elling Vatne stor pris på hedersprisen fra kvenforbundet.

 

Frank Halvorsen | Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det var en hyggelig overraskelse som jeg ikke på noen måter hadde ventet å få.

Det sier Elling Vatne, som i helgen ble tildelt Norske kveners forbunds hederspris under landsmøtet i Alattio/Alta.

Les også: Vatne fikk kvenforbundets hederspris

– Men det er selvfølgelig gledelig for meg at kvenforbundet har funnet det verdig å gi meg prisen. Det setter jeg veldig stor pris på.

Én av mange

– Man opplever jo ikke at man fortjener det, men det er en hyggelig gest og man blir veldig overrasket. Jeg er bare én av mange som jobber for saken, så det kunne sikkert vært mange som kunne fått den, sier han ydmykt.

– Samtidig har du vært med å fått til et kvenpolitisk utvalg, som det eneste i landet. Ingen andre har fått til det.

– Vi har jobbet aktivt, det må man kunne si. På en annen side har vi også positive polikere som har tatt imot ideen og gjennomført, slik at vi er kommet inn på den politiske agendaen i kommunen på en veldig fin måte, sier Vatne, og legger til:

– Det som er gledelig er at vi har fått tilbakemelding fra politikere om at det har vært en berikelse å få oppnevnt utvalget, som har bidratt med en del saker som har vært interessant både for kommunen og kvensaka.

Fortsatt aktiv

– Vi snakker om en hederspris, og det er jo litt spesielt? 

– Ja, det er uforståelig at man kan få en slik pris, men igjen; veldig hyggelig. Jeg er takknemlig, og bukker og nikker, sier manndalingen.

– Du hadde ikke anledning til å motta den selv under landsmøtet?

– Jeg hadde ikke anledning til det, jeg hadde andre oppdrag og ute på reise, så jeg er veldig glad for at Line Evensen kunne motta den på vegne av meg.

– Du er også gått av som leder i kvenforeninga. Skal du hvile på laurbærene framover?

– Jeg vil nok være aktiv og har fått noen forespørsler og regner med noen henvendelser framover. Jeg vil bidra med det jeg kan også i framtiden, avrunder Vatne, som runder 80 år til høsten.

Ruijan Kaiku erfarer at Vatne, i tillegg til å motta et diplom som bekrefter hedersprisen, også får et kunstfoto laget av den kvenske kunstneren Bente Nordhagen.

Les også:

– Muligheten for et kvensk språksenter er interessant