Malin Vollstad er ny prosjektarbeider ved Halti kvenkultursenter. (Kuva: Lennart Jenssen)

 

Den nye prosjektarbeideren ved Halti kvenkultursenter håper det skal bli normalt å si: «Ja, jeg er jo kven».

 

Lennart Jenssen
redaksjonen@ruijan-kaiku.no

 

Malin Vollstad (33) fra Hansinkenttä/Storslett startet som prosjektarbeider på Halti kvenkultursenter IKS den 1. februar.

– Jeg er prosjektarbeider. Prosjektet skal være et kommunikasjonsprosjekt der vi på forskjellige måter skal lære bort kvensk historie og språk til folk i Nord-Troms, sier hun.

– Jeg har brukt litt tid på å lande hvordan prosjektet skal utføres, og vi er fortsatt i startfasen, jobben min skal etter planen være ferdig i desember, opplyser Vollstad.

– En dag satt Inger Birkelund seg ned og hjalp meg med mange gode ideer og innspill, så det var en veldig artig dag på jobb, sier hun.

Lærer mye nytt

– Jeg er veldig glad i kvensk språk og kultur, og nå får jeg endelig lære mye nytt og bidra til at vi blir mer synlig.

– Dette er en veldig viktig arbeidsplass, og det er ikke akkurat så mange kvenske sentra i verden, det er noe som ikke mange andre har.

I motsetning til sjefen, Annie Blomli, som drikker en del kaffe, kan Vollstad røpe at hun ikke drikker kaffe i det hele tatt.

– Men jeg har te hele tiden, så mange kopper at jeg ikke kan si et antall, sier hun.

– Ja, jeg er jo kven

Vollstad fant ut at hun hadde mye kvensk i seg etter hun begynte å grave litt.

– Alle ledd på min farsside viser kvenske aner, sier hun.

På spørsmål om hva som er hennes kvenske favorittord, svarer hun slik:

– Pappa bruker alltid å si «bestefar sin lille puskuroiti» til datteren min på tre år, men ingen av oss har tenkt på hva det egentlig betyr. Jeg fikk hjelp av noen som kan kvensk og de sa at det muligens kan bety «bestefar sin lille skogsblomst», så da er «puskuroiti» mitt favorittord, sier hun.

Ruijan kaiku utfordret Vollstad på å si noe om hvor hun håper det kvenske står om ti år.

– Om ti år så håper jeg at flere kan ta eierskap til det kvenske i dem selv, og at det skal bli normalt og si «ja, jeg er jo kven», avslutter Vollstad.