«Den som klyver inn i skriftebåsen får lytte til ni kvinner fra byen Vitsaniemi i Tornedalen.» (Foto: Kristianstadbladet/pressefoto Markus Öhrn)

 

Kreativt utenfor havna i Luleå.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Vi har gode klimatiske forutsetninger også i Ruija, for å gjøre som kunstneren Markus Öhrn og poeten David Väyrynen nylig gjorde ved Luleå. Ute på isen i havna monterte de nemlig det som på svensk kalles en biktbås, en skriftestol eller skriftebås på norsk, og i den fantes det lydopptak som folk kunne klatre inn og høre på.

Til midten av februar i år sto innretningen framme, der besøkende som tok sjansen på å klyve inn, fikk høre ni kvinner fra byen Vitsaniemi i Tornedalen. Kvinnene er godt voksne, født mellom 1937 og 1950.

«Deres autentiske replikker er innlest av menn fra samme by», meldte minoritet.se, etter at Kristianstadbladet først skrev om saken. For øvrig under overskriften:

Tornedalskvinner beretter om det viktigste

Egentlig skulle det publikumsinteraktive verket stå i Korpilombolo kirke, men ble tvunget ut på glattisen av covid. Meget mulig, meldes det fra svensk hold, vil verket finne veien inn i nevnte kirke til høsten, i så fall akkompagnert av komponist og organist Arno Waschk, han meldes å ville være i kirken og spille sin musikk.