Annie Blomli er på plass i sin nye jobb på Halti. (Kuva: Lennart Jenssen)

 

– Jeg måtte ta sjansen når muligheten bød seg. Det sier den ferske lederen på Halti kvenkultursenter IKS.

 

Lennart Jenssen
redaksjonen@ruijan-kaiku.no

 

Den 1. april startet Annie Blomli (39) fra Nordreisa opp i jobben som daglig leder på Halti kvenkultursenter.

Jeg har vokst opp i Reisadalen i en stor familie med mange søsken, og har bodd i Nordreisa det meste av livet. Jeg utdannet meg etter hvert til lærer og har jobbet som det i mange år. Jeg har også tatt utdanning innen skoleledelse og har jobbet litt som rektor og inspektør, sier Blomli.

Hun forteller at hun ikke visste om sin kvenske bakgrunn før inntil noen få år siden.

– Jeg har to yngre søstre som er opptatt av det kvenske og som har vært engasjert på ulike måter. Det gjorde meg nysgjerrig. I tillegg har jeg ei tante som var med i filmen «Sisu – din indre styrke», og når den ble vist på Kvenfolkets dag i 2016, så kjente jeg på den kvenske identiteten, og at det er mange av de tingene som er meg, sier hun.

Les også: Sisu-markering i Nordreisa

Kaffe er viktig

– Jeg er helt fersk i jobben enda, så akkurat nå jobber jeg mest med å bli kjent med kollegaer, oppgaver, systemene og bygget, finne ut hvor det er kaffe, ler hun.

– Det er viktig med to kopper kaffe på morgenen, og så gjerne fem, seks kopper i løpet av dagen.

– Jeg er spent på hvordan jobben blir. Jeg tror det er en variert jobb med stor bredde og mye forskjellig å gjøre, sier hun.

Blomli sier at hun, etter å ha skjønt alt hennes generasjon har mistet, lenge har sagt at hun kunne tenke seg å jobbe med det kvenske. Etter å ha tatt kurs i kvensk språk ble hun enda mer nysgjerrig.

Ville jobbe med det kvenske

– Da stillingen ble lyst ut så tenkte jeg at jeg måtte ta en sjanse, jeg har en lederutdanning og tenkte at det passet bra.

På spørsmål om hvor hun ser det kvenske om ti år, sier hun at hun håper at det kvenske blir mer akseptert blant barn og unge, og at de skal kunne få lære mer om det kvenske språket og om kulturen.

Les også: Haltis nye daglig leder: – Jeg gleder meg til å ta fatt

– Jeg håper at det er mer utbredt og bedre tilbud i skolen, og at også generasjonen over meg, som har gått glipp av det, kanskje har tatt det mer til seg.

– Det er mye jeg ikke kan, så jeg trenger tid, men jeg er glad i å lære og tror dette blir spennende, sier Blomli.

På spørsmål om hva som er hennes kvenske favorittord, sier hun:

– Mitt kvenske favorittord er «sisu.»