På sosiale medier har noen allerede satt modne moltebær på kartet. Det var i overkant optimistisk, fant vi ut ved hjelp av oppsøkende virksomhet i furuskogen i Alta. (Foto: Arne Hauge)

 

Selv i annerledesåret 2020 ligger det an til molter i skog og myr.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Folk på sosiale medier liker å være tidlig ute, helst aller først, og de siste dagene har det ryktes meldinger som kan tyde på at molta begynner å bli moden. Var dette helt på bærtur, eller et hyggelig mat-faktum? Det ville Ruijan Kaiku straks undersøke holdbarheten av. Vi dro på tur.

Den molta vi fant, søndag 26. juli lavt nede i furuskogen i området Øytun i Alta, kom skuffende til kort. Eller bør vi si kart? Vi skal ikke påstå at modne molter på sosiale medier er helt på bærtur, men det vil ennå gå lenge før de bærene vi fant kan høstes og spises på normal måte. Men at noen kan ha funnet bær andre steder, i lavereliggende og sørvendt terreng, det skal vi likevel ikke bestride.

Hvor lang tid det vil ta før de bærene vi så er modne, avhenger av været. Erfaringsvis minst ei uke til, forutsatt sol og varme. Det blir uansett et sent molteår, noe som øker risikoen for frost. Riktig nok dør ikke molter av kulde, selv ikke ekstrem kulde, men kvaliteten blir likevel så sterkt forringet at de bør plukkes før de fryser.

Molta vi fant var ennå bare kart, og vi lette nokså lavt i furuskogen. Oppe på fjellene vil det gå ekstra lang tid før bærene slipper hamsen så de kan plukkes på normalt vis. (Foto: Arne Hauge)

I det meste av verden vokser det ingen moltebær, de fins stort sett kun i Norge, Finland og Sverige, pluss noen steder i Nord-Amerika og Russland. Finnmark er nok aller mest kjent for dette viddas gull, molta var fylkesblomsten lengst nord, og i Nesseby er den stadig kommunevåpen.

Molte er sunt å spise. Bærene har mye C-vitamin, noe som før i tiden gjorde molta kjent for å kunne forhindre skjørbuk. Som bjørnebær og bringebær er moltebæret satt sammen av flere puteformete steinfrukter. På grunn av høyt innhold av konserveringsmiddelet benzosyre har moltene også lang holdbarhetstid.

Molte heter cloudberry på engelsk, mer relevant er nok det kvenske navnet. Hilla. Molteblomst heter Hillankukka, og det vi fant, heter raakahilla eller suppu. Moltekart. Moltemyr heter hillajänkkä.