Arve Henriksen, med røtter fra Isolahti/Storvik i Nordreisa, tar med seg musikken «hjem.» (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Arve Henriksen kommer. Vokal Nord kommer. Torne Ros kommer. Paaskiviikko 2022 byr på et variert program når de kvenske kulturdagene går av stabelen i Nord-Troms for 16. året på rad.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Paaskiviikko 2022 er like om hjørnet og som tidligere år er det lagt opp til arrangementer i alle de seks kommunene i Nord-Troms, i tillegg til en kirkekonsert i Tromsø. I år arrangeres festivalen i perioden 6. til 12. juni, og det er blant annet lagt opp til konserter, utstillinger, foredrag, skoleopplegg, pubquiz, elvesetting av Reisabåten og kvensk-norsk gudstjeneste i løpet av festivaluka.

Les også: Slik blir den kvenske festivalsommeren

Folkemusikk, salmer og jazz

På konsertfronten får festivalen besøk av gruppa Torne Ros, som er satt sammen av Folkemusikk Nord. Gruppa består av musikerne Susanne Rantatalo, Jan Johansson, Lena Jinnegren og Johanna-Adele Jüssi. De skal holde kveldskonserter på Broen pub i Skibotn onsdag 8. juni, på Senter for nordlige folk i Manndalen torsdag 9. juni, på Kvænangsbotn grendehus fredag 10. juni og på Halti kulturscene i Nordreisa lørdag 11. juni. Torne Ros skal også ha noen minikonserter på dagtid: Torsdag 9. juni på Lyngstunet i Lyngen kommune, fredag 10. juni på Gargo sykehjem i Kvænangen kommune og lørdag 11. juni på Kiilgården i Skjervøy kommune.

Vokalensemblet og kammerkoret Vokal Nord har fått med seg Kristin Mellem, og sammen presenterer de «Siis nouse» (stig opp) gjennom tre kirkekonserter. De gjester Nordreisa kirke fredag 10. juni, Lyngen kirke lørdag 11. juni og Elverhøy kirke i Tromsø søndag 12. juni.

Lørdag 11. juni er «Merimies muistelee» (en sjømann minnes) satt opp på Halti kulturscene i Nordreisa, i forkant av nevnte Torne Ros-konsert. Det er den kvenske jazzartisten Arve Henriksen som er frontfigur, og med seg på laget har ham Ståle Storløkken, en norsk jazzmusiker (piano, synthesizer) og komponist, mest kjent for sine elektroniske «lydlandskap», samt Anders Jormin, en svensk jazzmusiker (bass), arrangør og bandleder. I 2021 slapp Henriksen en dikt-/fotobok og CD med tittelen «Merimies muistelee – a sailor recounts», som høstet terningkast 6 hos Nettavisen.

Utstillinger om fortid og nåtid

Bente Nordhagen kommer til Nord-Troms med fotoutstillingen «Kätkety maailma – En skjult verden.» Utstillingen åpner fredag 10. juni klokken 18:00 på gården Kaalikuru/Kålheim, hennes besteforeldres gård, på Nurmi/Krakenes i Nordreisa. Det blir også mulig å besøke utstillingen påfølgende lørdag klokken 12 til 18 og søndag klokken 12 til 15.

Les også: Slik blir Kväänifestivaali 2022

Vandreutstillinga «Tuulessa – I vinden», som har stått på Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø fra 23. januar, kommer til Nord-Troms og åpner under Paaskiviikko. Utstillingsåpningen finner sted på Nord-Troms museum (Halti) i Nordreisa lørdag 11. juni. Denne utstillingen baserer seg på at ei gruppe forskere ved UiT – Norges arktiske universitet, sammen med Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Nicolaysen Film, har undersøkt hvordan den kvenske kulturen er synlig i dag – på familiefronten, i kulturnæringene og på museum, og presenterer smakebiter fra dette.

Skoleopplegg i alle kommunene

Årets program byr på minst ett skoleopplegg i hver av de seks kommunene i Nord-Troms. Åshild Karlstrøm Rundhaug skal ha skoleopplegg om «Bok og baking» for elever fra Hatteng skole i Storfjord kommune, Eidebakken skole i Lyngen kommune og Skjervøy barneskole i Skjervøy kommune. Teatterilapset skal ha opplegget «Teatterileikit – Teaterlek» med elever fra Oksfjord oppvekstsenter og Rotsundelv skole i Nordreisa kommune, Kvænangen barne- og ungdomsskole i Kvænangen kommune og Olderdalen skole i Kåfjord kommune.


Åshild Karlsstrøm Rundhaug har nettopp gitt ut boken «Baketradisjona i Kvenland». Torsdag 9. juni holder hun foredrag med samme tittel på Kåfjord bibliotek i Talosvankka/Olderdalen. (Kuva: Arne Hauge)

Åshild og Brynjulf Blixgård skal ha skoleopplegget «Toving og grindvev» med elever fra Storslett skole. Elever fra Storslett skole og Reisa montessoriskole får være med på et formidlingsopplegg om «Tjæremile og lafting» på Kurunsuu/Gorosomoen. Det er Geir Tomasjord, Asgeir Blixgård, Halti kvenkultursenter og Halti nasjonalparksenter som står bak sistnevnte.

Hele festivalprogrammet er tilgjengelig på festivalens facebookside.