Fandens friller; heksene ved Domenfjell. June Sommer Strask.

Religiøs fanatisme og sosial uro i 1600-tallets Christiania utløser Norgeshistoriens største og mest brutale trolldomsprosess i Vardø.

Fredag 3. november kl. 18:30 lanserer forfatter June Sommer Strask sin nyeste bok: Fandens friller; heksene ved Domenfjell på Litteraturhuset i Oslo.

– I Finnmark hadde de på 1600-tallet en av Europas verste hekseforfølgelser. 92 mennesker ble brent (I Vardø bodde det ca. 300 mennesker). En voldsom angst drev forfølgelsene fremover. Det hersket en sterk overbevisning om at hvem som helst kunne være i allianse med djevelen. Denne oppfatningen var til stede hos alle i rettsvesenet, innenfor kirken og blant allmuen, skriver forlaget i en pressemelding.

Elli Jonsdatter fra Senja kom til Vardø som ung tjenestejente. Hun hadde ikke bodd mange årene i Vardø før hun ble anklaget for trolldom.

Nesten tjue år senere ble ekteparet Anna og Ambrosius Rhodius fra Christiania til Vardø på ubestemt tid, for ærekrenkelse mot øvrigheten. Bølgen av hekseprosessene i 1662–63 er den verste i norgeshistorien og Anna kom til å spille en avgjørende rolle.

Få måneder tidligere hadde Vardø fått en ny amtmann og forholdene var harde. Blant medfangene til Elli var kvinner og småjenter som var anklaget for trolldom. Noen ble henrettet, andre pint i hjel.

June Sommer Strask har gitt ut flere bøker med forskjellige temaer, deriblant mange barnebøker.

Hun er en meget god formidler. Fandens friller- heksene ved domenfjell er en historisk roman. Forfatteren kommer selv fra Finnmark og vet mer enn de fleste om det som skjedde.